El camp de treball d’arqueologia al Pla de les Tenalles, jaciment ibèric de Tàrrega, aporta dades sobre l’estructura defensiva del poblat

 

arqueologiaEl Museu Comarcal de l’Urgell ha definit estructures de la muralla i d’una torre de guaita a la part oest del turó · Activitat de la Direcció General de Joventut amb suport de Quàlia, l’EMD El Talladell i la Regidoria de Cultura

La campanya arqueològica realitzada aquest estiu al jaciment ibèric del Pla de les Tenalles, propietat de l’Ajuntament de Tàrrega i situat al terme segarrenc de Granyadella, ha permès descobrir més detalls sobre les fortificacions del poblat. Les excavacions, ja finalitzades, s’han centrat enguany a la zona oest del turó definint els elements defensius i completant la línia de muralla que es descobrí l’any passat. Així, la recent intervenció ha confirmat la presència d’una torre ibèrica a l’extrem oest del poblat. Estratègicament situada, la torre permetia als ibers del Pla de les Tenalles dominar visualment la vall de l’Ondara. L’estructura, ara documentada només a nivell de filades superiors, es relaciona amb restes de muralla construïdes en un moment tardà de la vida del poblat.

 

Situació de gran importància estratègica

Els arqueòlegs estimen que aquestes construccions defensives localitzades corresponen a un període de refortificació de l’assentament ibèric. La mateixa torre se sobreposa a les restes d’un possible sistema defensiu anterior, que caldrà clarificar en campanyes properes. Amb la intervenció d’enguany s’ha pogut constatar que el Pla de les Tenalles seria un assentament de superfície més extensa que la d’un poblat mitjà i amb una situació estratègica clau en el context de la vall de l’Ondara. Datat entre els segles IV a.C i 200 a.C, el Pla de les Tenalles s’abandonà durant la segona guerra púnica entre romans i cartaginesos.

 

Tercera campanya arqueològica fruit d’un camp de treball

Per tercer any consecutiu, la campanya arqueològica ha estat fruit d’un camp de treball d’estiu per a joves de 14 a 18 anys. La iniciativa, impulsada des de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, ha aplegat 24 nois i noies d’arreu de l’Estat. Els arqueòlegs del Museu Comarcal de l’Urgell, adscrits a la Regidoria de Cultura de Tàrrega, s’han encarregat d’organitzar la tasca tècnica al jaciment amb suport de l’entitat educativa Quàlia i l’EMD El Talladell. El camp de treball es considera inclusiu ja que els participants han comptat amb la col·laboració d’usuaris de l’Associació Alba.

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.