L’Audiència de Lleida arxiva la causa penal contra la residència d’Agramunt per la mort de quatre àvies

Imatge de l'interior d'una de les habitacions inundades del semisoterrani de la residència geriàtrica d'Agramunt, el 4 de novembre de 2015. (Horitzontal)

Imatge de l’interior d’una de les habitacions inundades del semisoterrani de la residència geriàtrica d’Agramunt, el 4 de novembre de 2015. (Horitzontal)

Conclou que tots els permisos estaven en regla i que no es podia preveure que es produís una riuada tan “sobtada” i “violenta”

ACN Lleida .- L’Audiència de Lleida ha arxivat la causa penal contra els responsables de la residència d’Agramunt, on la matinada del 3 de novembre de 2015, van morir ofegades quatre àvies a causa d’una riuada del Sió. Les famílies de les víctimes acusaven d’homicidi per imprudència greu per omissió voluntària de mesures de seguretat a cinc responsables de la residència per no haver situat els usuaris a les plantes superiors ni haver format el personal sanitari en cas d’inundació ; als dos alcaldes d’Agramunt que van concedir la llicència tot i saber que es construïa en una zona innudable; al responsable dels bombers de Lleida i al cap de guàrdia de la regió d’emergències de Lleida per la falta de previsió davant el desbordament del Sió i a tres càrrecs de la CHE i l’ACA per haver permès la construcció de la residència a 50 metres del cabal del riu. L’Audiència de Lleida conclou, però, com ja es va pronunciar el jutjat de Balaguer, que tots els permisos estaven en regla i que no es podia preveure que es produís una riuada tan “sobtada” i “violenta”.
L’Audiència de Lleida ha desestimat el recurs interposat per les famílies de les àvies contra la resolució del jutjat d’Instrucció 1 de Balaguer del 13 de novembre de 2017 i també del 6 de març de 2018, en què descartava cap tipus de responsabilitat penal per aquests fets. La Sala conclou que no hi ha indicis “racionals” de criminalitat ja que no existeix “cap comportament penal causant del desenllaç irreparable” i tampoc existeix una “clara relació de causalitat directa” entre la conducta de cap dels denunciats amb el resultat final.

A més, continua la interlocutòria, no s’aprecia cap indicador que permeti afirmar que el desbordament fos “previsible” i “encara menys que ho fos amb la violència amb què es va produir”.

L’Audiència entén que sí que hi va haver pluges generalitzades de l’1 al 3 de novembre de 2015 però que a Agramunt és on es va enregistrar menys acumulació d’aigua, tot i que sí que s’hi va acumular a la capçalera del Sió. Considera, però, que “les pluges no feien preveure cap risc d’inundacions” i destaca que tot i això “la CHE va comunicar la previsió de crescudes dels afluents del Segre, es va activar una dotació dels bombers que va informar els treballadors de la residència de la situació i aquests als seus responsables”. La riuada, però, conclou la sala, va ser “totalment sobtada i violenta”, com ho demostra el fet que des que “els bombers s’hi van presentar fins que va arribar l’aigua només van passar 4 minuts”, segueix l’escrit.

Pel que fa a la denúncia de les famílies que estava construïda en una zona inundable, la Sala conclou que “comptava amb totes les autoritzacions administratives” ja que quan es va construir, l’any 2002, “no existia constància del risc d’inundació de la població i les Normes aprovades per la comissió d’urbanisme aquell any no prohibien edificar en aquella zona”. A més, destaca, la planta semi-soterrani havia superat diverses inspeccions administratives i fins i tot la residencia comptava amb un Pla d’Autorpotecció que tampoc feia referència a cap risc per l’ús d’aquella planta. Per tot això, conclou, “no hi ha indicis per deduir una responsabilitat penal” i arxiva el cas. Tot i això, no exclou però altres responsabilitats.

El desbordament del Sió, la matinada del 3 de novembre de 2015, va acabar amb la vida de quatre àvies de 80, 83, 81, i 88 anys que dormien en una habitació al semisoterrani d’una residència de la tercera edat situada al costat del riu. L’endemà dels fets, l’Ajuntament d’Agramunt i la residència d’avis Ribera del Sió van denunciar que els avisos sobre la intensitat de la pluja i el desbordament del Sió van ser insuficients i que per això no es va poder actuar amb suficient antelació per evitar la mort de les quatre àvies.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.