Les 44 obres d’art del Museu de Lleida surten cap al Monestir de Vilanova de Sixena

foto_3292237ACN Lleida.-La comitiva aragonesa ha sortit passades les 14 hores del Museu de Lleida carregada amb les 44 obres d’art en litigi per traslladar-les al Monestir de Vilanova de Sixena. Una desena de vehicles de la Guàrdia Civil s’ha personat al Museu de Lleida de matinada acompanyada per tècnics aragonesos. El dispositiu ha arribat amb una furgoneta i un camió, on s’han carregat les caixes necessàries per fer el trasllat. Els Mossos d’Esquadra han blindat durant hores l’entorn del museu per impedir l’entrada de persones que s’han concentrat a les portes amb crits de lladres i contra l’alcalde de Lleida, Àngel Ros. El termini marcat pel jutge d’Osca per executar el trasllat de les 44 obres d’art de Sixena que es troben al Museu de Lleida expira aquesta propera mitjanit, una resolució que ha acatat el ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, actuant com a conseller de Cultura en aplicació del 155.
S’ha complert el guió que marca la providència judicial coneguda dijous passat i un fort dispositiu policial acompanyat per tècnics aragonesos, una furgoneta i un camió s’ha endut les 44 peces d’art de Sixena que estaven al Museu de Lleida.

El govern de l’Aragó ha assegurat des de fa setmanes que es troba preparat per traslladar les 44 peces i portar-les al seu nou destí amb garanties. Amb tot, els museus catalans s’han posicionat en contra i han qüestionat que es faci en condicions òptimes per a la seguretat dels bens.

D’aquesta manera, aquest dilluns s’ha repetit la imatge que ja es va viure el 26 de juliol del 2016, quan van arribar al monestir de Sixena les 53 obres que es conservaven als magatzem del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) de Barcelona, un compliment parcial d’una resolució judicial que obligava a fer el trasllat també de les de l’equipament lleidatà, catalogades i protegides per la Llei de Patrimoni. Uns béns, els del MNAC, amb menys valor artístic i històric que les 44 que es van dipositar a Lleida. El Museu Nacional encara exhibeix les pintures murals del monestir però també hi ha resolucions judicials que ordenen el seu trasllat a Sixena.

Un cafè davant del museu

Des de primera hora del matí, s’ha convocat la ciutadania a través de les xarxes a fer un cafè davant del Museu, iniciativa secundada per la CUP. Aquest diumenge al vespre, però, desenes de persones ja s’han concentrat davant l’equipament contra el que consideren un espoli de l’Estat al Museu de Lleida, i s’han emplaçat a defensar-lo aquest dilluns a primera hora del matí.

A més de cantar ‘Els Segadors’, s’han pogut escoltar crits de lladres i també contra l’alcalde de Lleida.

Un conflicte que ve de lluny amb desenllaç vinculat al 155

El conflicte per l’art en litigi ve de llarg, però es va accelerar quan dijous passat, el titular del jutjat d’instrucció número 1 d’Osca va signar una providència per autoritzar la Guàrdia Civil a entrar al Museu de Lleida fins i tot per la força per endur-se les 44 obres d’art del monestir de Sixena dipositades en aquest espai. El text dona permís tant a la Guàrdia Civil com a la resta de cossos de seguretat que aquesta consideri oportú com a Policia Judicial perquè accedeixin al recinte museístic a partir ja d’aquesta passada mitjanit.

El jutge, doncs, va tirar endavant amb l’ordre de retirada de les obres d’art abans de resoldre el recurs interposat pel Departament de Cultura, ara en mans del Ministeri homòleg en virtut de l’aplicació de l’article 155, que demanava aturar la mesura. També l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, va presentar un recurs de súplica a l’Audiència d’Osca contra el trasllat de les 44 obres.

Anteriorment la Generalitat no va recórrer la providència del jutjat número 1 d’Osca del 15 de novembre en què es requeria al Ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, que donés compliment a les resolucions judicials provisionals i lliurés a l’Aragó les 44 obres d’art en litigi.

Des de l’Aragó, les institucions, l’església i la societat civil organitzada a través de la plataforma ‘Sijena Si’ esperen que el retorn de les obres del monestir sigui el primer pas, i partir d’aquí segueixin el mateix camí les més de cent peces d’art sacre de parròquies de la Franja que són a Lleida i que reclamen el bisbat de Barbastre-Montsó i els ajuntaments de Berbegal, El Tormillo i Peralta de Alcofea. Litigis que fa més de dues dècades que duren amb sentè

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.