Més de 1.800 espectadors passen pel Festival de Pasqua de Cervera, referent de la música clàssica catalana

foto_3332186ACN Cervera .- L’organista italià Guido Iotti posarà el punt final aquest diumenge al vespre al 8è Festival de Pasqua de Cervera fent sonar una de les joies musicals de la Segarra: l’orgue de l’església de Sant Agustí, construït per Francisco Tepatti l’any 1895. A falta d’aquesta darrera actuació es calcula que més de 1.800 espectadors hauran passat pel certamen, que es consolida com un referent de la música clàssica catalana. Aquest any s’ha estrenat la figura del padrí amb el prestigiós director i compositor Antoni Ros Marbà. El director del festival, Josep Maria Sauret, que ha fet un balanç molt positiu tant de la resposta del públic com de la satisfacció dels artistes i destaca la “gran comunicació” que hi ha hagut entre espectadors i intèrprets. El Festival de Pasqua ha ofert des del 22 de març deu produccions musicals, de les quals set han estat estrenes absolutes. Els concerts s’han fet en mitja dotzena d’espais diferents de la ciutat i han comptat amb més de 200 músics. Un dels principals escenaris, el paranimf de la Univesitat, s’ha vestit de groc per reclamar la llibertat dels independentistes empresonats. El programa d’enguany ha inclòs com a concerts més destacats el que va oferir Ros Marbà al capdavant de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona amb motiu el seu 80è aniversari, el ‘Requiem’ d’Albert Guinovart amb el Cor Jove del Orfeó Català o les actuacions de l’orquestra Simfònica Julià Carbonell i la Coral Cantiga.

Sauret ha fet una aposta per presentar novetats i creacions pensades expressament pel festival, un objectiu que vol mantenir i potenciar de cara al futur. També vol seguir col·laborant amb les grans companyies i entitats del sector musical català i oferir una “programació diversificada que pugui atraure molt tipus de públic”, sempre amb la música clàssica catalana com a protagonista.

Aquest any Antoni Ros Marbà ha exercit de padrí. El festival ha estrenat aquesta figura amb una personalitat de prestigi per donar projecció al certamen, tant a Catalunya com a escala internacional. En tot cas, Sauret no ha assegurat si hi haurà padrí cada any o només en determinades edicions. Precisament la de l’any que ve tindrà un caràcter especial ja que coincidirà que Cervera exercirà de Capital de la Cultura Catalana 2019.

El tret de sortida el va donar el dijous 22 de març el concert de la Barcelona Gospel Messengers, participants del programa de TV3 ‘Oh Happy Day’. El públic en aquest cas van ser més de 700 escolars de diferents centre educatius de la Segarra que van omplir el Gran Teatre de la Passió.

Dissabte 24 de març es va presentar al paranimf de la Unversitat el ‘Requiem d’Albert Guinovart’, un concert amb el propi compositor al piano i interpretat pel Cor Jove de l’Orfeó Català i els seus solistes. L’endemà, al mateix escenari, va ser el torn del padrí del festival amb el concert de celebració del 80è aniversari del naixement d’Antoni Ros Marbà, que va preestrenar la seva última creació, la sardana ‘Quatre vegades vint’, al capdavant de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona.

Les actuacions es van reprendre el 29 de març, Dijous Sant, amb l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, que va homenatjar noms propis de la música catalana del segle XX com Eduard Toldrà i Rafel Ferrer, acompanyada per la soprano Júlia Farrés-Llongueras i el tenor Roger Padullés. El programa de divendres 30 de març va incloure els concerts de proximitat als ‘Encants del Llibre’ amb el clarinetista Oriol Romaní en horari matinal i l’actuació al vespre de la Coral Cantiga al paranimf de la Universitat amb un repàs dels clàssics del segle XX i els compositors actuals, amb obres de Mompou, Montsalvatge o Pau Casals.

Ahir dissabte es va programar una segona sessió de concerts de proximitat amb el Quartet Teixidor a l’església de Sant Joan Degollat i, al vespre, al paranimf de la Universitat el pianista Jordi Masó va oferir un recital per commemorar els 125 any del naixement de Frederic Mompou.

La jornada de dissabte es va tancar amb un espectacle singular: un maridatge de música i vi a l’Auditori amb el piano de Dani Garcia i la veu de l’ex cantant de Lax’n’Busto Salva Racero. El Festival el tancarà aquest vespre l’organista italià Guido Iotti que tocarà l’orgue Tepatti de l’església de Sant Agustí.

El festival ha comptat enguany amb un pressupost del 82.000 euros.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.