Mossos de balística declaren que la versió de l’acusat pel crim de l’Urgell és “incongruent” i “impossible de reproduir

foto_3286351ACN Lleida.-Els tècnics especialitzats en balística dels Mossos d’Esquadra asseguren que la versió del caçador acusat de matar d’un tret d’escopeta un veí de Santa Maria de Montmagastrell (Urgell) de 53 anys, el desembre de 2014, és incongruent des del punt de vista balístic, físic i biomecànic. Ho han declarat durant la tercera jornada del judici celebrat a l’Audiència de Lleida. Els Mossos han acompanyat les seves afirmacions amb imatges en vídeo de mig centenar d’assajos que van fer amb figurants en què es comprova, diuen, que va ser impossible de reproduir el que va explicar l’acusat en la reconstrucció dels fets . L’encausat, un veí de Sant Just Desvern (Baix Llobregat) que en el moment dels fets tenia 74 anys, va explicar que l’arma s’havia disparat quan la víctima havia intentat arrabassar-li l’arma d’una estrebada per la corretja i l’acusat l’havia intentat recuperar i acciona el disparador. Els forenses, que també han declarat aquest dimecres, han conclòs que el tret va ser horitzontal. En aquest sentit, han explicat els Mossos, la versió de l’acusat no quadra. No hi ha espai perquè l’arma quedi en una posició horitzontal entre ell i la víctima, perquè l’escopeta és més llarga (1,20 metres) que la distància entre tots dos (0,80), expliquen. A més, en els assajos, l’arma queda més aviat en vertical perquè la culata pesa més. Basant-se en tot això, els tècnics en balística dels Mossos conclouen que l’única explicació compatible amb la mort de l’home és que l’acusat va efectuar un tret directe.
Segons han declarat els metges forenses, el tret es va efectuar d’esquerra a dreta i de dalt a baix, amb una inclinació màxima de deu graus, és a dir, gairebé horitzontalment. Conclouen que la ferida ferida passa per zones vitals, destrossa les vertebres cervicals i la medul·la espinal i que per tant són lesions mortals de necessitat. Es tracta d’una mort violenta que es va produir entre les 10.30h i les 13h, la causa de la mort és la destrucció d’òrgans vitals cervicals per arma de foc i és compatible amb una mort produïda per terceres persones, conclouen. Els forenses també han declarat que el cadàver presentava una rigidesa major a la ma dreta possiblement perquè va estar més temps agafada a algun lloc.

Pel que fa als tècnics de balística dels Mossos d’Esquadra, han declarat conjuntament tres que treballen a la seu central a Sabadell i han explicat que després de les proves pertinents es va concloure que la baina trobada havia estat disparada per l’escopeta de l’acusat i que els tretze perdigons que es van trobar dins la víctima eren compatibles amb el cartutx disparat. També han explicat que el tret es va efectuar a una distancia no superior al mig metre i que es tractava d’un tret tens, és a dir recte.

Els Mossos també han explicat que, a més d’altres incongruències entre les proves i la declaració de l’acusat, entenen que perquè la víctima es mantingués en equilibri a la moto en la posició que assegura l’acusat, per poder arribar a agafar un objecte (l’escopeta) a més de 80 centímetres, s’hauria hagut d’inclinar i hauria caigut cap a l’esquerra en comptes de cap a la dreta, on va caure. La versió de l’acusat no quadra ni amb les mesures ni amb la resta de proves fetes al laboratori, asseguren. Altres aspectes que contradiuen la versió de l’acusat és la dificultat amb què es van trobar en els assajos per agafar la corretja amb un guant gruixut com el que portava la víctima i destaquen que el més normal hauria estat que l’acusat, en cas que la víctima li volgués treure l’arma, enganxés els braços al cos per conservar la corretja, com es fa quan intenten robar-te la bossa, i no els separés per intentar agafar l’escopeta com explica. Han destacat també que tot i que es van fer assajos on intentaven agafar expressament l’escopeta de manera rotatòria per poder posar l’arma més horitzontal, s’havia d’exercir molta força (l’arma pesa 3,2 quilos) i es quedava travada a causa de la corretja.

Per la seva banda, la defensa ha portat un pèrit privat que ha intentat desmuntar la versió dels Mossos. Segons aquest pèrit, sí que és possible la versió de l’acusat i ha intentat demostrar-ho amb una representació en directe a la sala amb la participació de l’acusat i de l’arma del crim. Les testificals han acabat amb la declaració d’aquest pèrit i està previst que aquest dimecres a la tarda tinguin lloc les conclusions de les parts. Quan aquestes acabin, el jurat popular es tancarà a deliberar i emetran el veredicte.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.