Un sistema d’una empresa de Verdú permet estalviar un 30% d’aigua en els cultius

 

La primera jornada Smart Water Point SWP ha estat un lloc de trobada i intercanvi d’experiències entre els membres de la comunitat vinculada al SWP. Aquest concepte és una solució simple que barreja tecnologia, coneixement i servei, el que permet una optimització del reg i gestió de l’escassetat de l’aigua. Precisament després de 10 anys de proves i millores del sistema, el director gerent de SAF David Tous ha assegurat que “amb l’ús eficient del reg es pot arribar a estalviar fins a un 30 per cent de consum a les explotacions”. Això permet reduir costos als agricultors i també optimitzar el sòl per als cultius. I és que amb l’arribada del Segarra – Garrigues la gestió eficient de l’aigua pren una especial rellevància.

La  jornada ha tingut lloc a la fàbrica Trepat de Tàrrega, actual museu industrial i que va ser la responsable de la mecanització de l’agricultura espanyola en el segle XX. Ara “la història es repeteix” amb el SWP, en el mateix lloc i resolent els mateixos factors de l’equació. Hi ha participat entre d’altres Miquel Aran, responsable a Catalunya de la Societat Espanyola de Ciències del Sòl. Per Aran s’ha de considerar el sòl com un factor que té una variabilitat i que s’ha de gestionar. “La tecnologia no pot estar allunyada de la terra i el maneig s’ha d’ajustar a les característiques del sòl, a la seva profunditat, les classes texturals, amb els drenatges; tots són elements que s’han de tenir en compte si volem ser eficients en l’estalvi de l’aigua” ha explicat el responsable del SECS.

La primera part de la jornada ha comptat amb una taula rodona sobre tecnologia, coneixement i Servei hi ha participat: Francesc Ferrer, Miquel Aran i David Tous.

Un dels punts més importants del programa ha permès conèixer la visió i experiència de l’ús SWP. Ha estat a través de Manel Raventós, director Finca Sant Miquel. Raventós ha deixat clar que és totalment compatible una explotació intensiva amb la gestió sostenible del territori i que es pot fer escollint la millor solució per optimitzar l’aigua de reg. També han participat a la jornada Enric Macías, director de Viticultura Vega Sicília i Eduard Fitó, director of Business Development and Corporate Affairs.

Smart Water Point integra dades de sondes de reg a temps real, una plataforma web de visualització i comunicació, juntament amb un servei de suport que permet al tècnic guiar el maneig de cultius en múltiples situacions. Es tracta d’una solució per optimitzar el reg de forma eficient i sostenible. Aquesta solució s’està utilitzant actualment en USA, França, el Marroc, el Líban i Egipte. A Espanya actualment ja hi ha més de 25.000 hectàrees que utilitzen aquesta tecnologia.

Els assistents a la jornada han pogut gaudir també d’una visita guiada al museu de la mecanització de Tàrrega. L’encarregat de fer-la ha estat el director de Cal Trepat, Jaume Espinagosa.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.