Tàrrega, Maldà i el Consell Comarcal de l’Urgell convoquen la tercera edició de la beca Joaquim Capdevila i Capdevila

Amb aquesta iniciativa també es vol perpetuar el record del lingüista i historiador lleidatà, una de les figures destacades del pensament social i cultural

La Beca d’Estudis Humanístics i de Ciències Socials Joaquim Capdevila i Capdevila arriba enguany a la seva tercera edició. Les bases de la convocatòria ja s’han fet públiques (es poden consultar al web www.culturatarrega.cat o al Butlletí Oficial de la Província). Impulsen aquesta iniciativa el Consell Comarcal de l’Urgell, l’Ajuntament de Tàrrega i l’Ajuntament de Maldà amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal de l’Urgell, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la Universitat de Lleida.

Creada l’any 2021, la Beca Joaquim Capdevila i Capdevila vol contribuir a la producció i la difusió d’estudis en el camp de les humanitats, la recerca històrica, la memòria i les ciències socials en l’àmbit de Tàrrega i Ponent (i l’àrea d’influència). A la vegada es vol perpetuar el record d’aquest lingüista i historiador lleidatà que esdevingué una de les figures destacades del pensament social i cultural del territori.

La beca està dotada amb 1.500 euros en cadascuna de les dues línies que impulsen l’Ajuntament de Tàrrega i el Consell Comarcal de l’Urgell. Al mateix temps, l’Ajuntament de Maldà aporta 1.000 euros en concepte d’edició dels treballs guanyadors dins la col·lecció ‘Quaderns d’URTX’.

Els treballs de recerca “El Foc de Gra. Reconstrucció d’una gran batalla campal durant la primera carlinada” de Jaume Moya i “Les pedres de Maldanell. Paisatge en moviment” de Marc Verdés han estat els guanyadors de la beca en la seva segona edició. Jaume Moya indaga en la batalla del Foc del Gra de l’any 1837, un dels episodis més sagnants de la primera guerra carlina a Catalunya amb més de vint mil combatents. L’autor planteja l’oblit en què ha caigut aquest fet succeït entre les comarques de la Segarra i l’Urgell i en reivindica la recuperació històrica “per la seva transcendència i per la profunda empremta que va deixar al territori”. D’altra banda, Marc Verdés aprofundeix en la història de la zona de Maldanell, al poble de Maldà, “un lloc màgic de la vall del Corb del qual hem traçat un complet mapa temporal i etnogràfic”. El document també compta amb un exhaustiu treball fotogràfic d’Aitor Estévez.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.