22 dones de l’Urgell s’incorporen al projecte “Lleida, terra de dones transformadores”

Amb aquestes noves adhesions, formalitzades el dijous a Castellserà, la iniciativa sobrepassa ja les 120 a la vegueria des de la seva posada en marxa

Un total de 22 dones de l’Urgell s’han incorporat al projecte “Lleida, terra de dones transformadores”, en un acte que va tenir lloc el dijous a la Sala La Panera de Castellserà. Amb aquestes noves dones, la iniciativa supera ja les 120 adhesions a les comarques on a hores d’ara s’ha desplegat, que són, per aquest ordre, el Pla d’Urgell, la Noguera, les Garrigues, la Segarra i l’Urgell. El projecte clourà el proper dia 24 d’abril al Segrià el seu desplegament territorial per la vegueria.

En l’acte hi va participar la delegada del Govern, Montse Bergés i Saura, la secretària general d’Igualtat i Feminismes, Georgina Oliva, i l’alcalde de Castellserà, Marcel Pujol i Coll. També hi han assistit els directors dels serveis territorials d’Igualtat i Feminismes, d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i de Cultura, Elena Fuses i Navarra i Albert Turull i Rubinat i Dolors Vila i Calvet, i el president del Consell Comarcal de l’Urgell, José Luis Marín i Ruiz, entre altres.

Montse Bergés va destacar la varietat i diversitat de projectes vitals i professionals que es van incorporant a la iniciativa de les dones transformadores. “Són projectes -ha dit-, que ja estan en marxa i que ja estan transformant la realitat del món rural amb dones al capdavant i que fins ara han romàs sense la visibilitat i el reconeixement que els pertoca”. Precisament per donar a conèixer aquestes activitats, ‘Lleida, terra de dones transformadores’ busca referents femenins potents al territori que esdevinguin un moviment, amb una dinàmica participativa ferma i oberta que afavoreixi els canvis a l’entorn rural”.

Per la seva banda, Georgina Oliva qualificava el projecte ‘Dones Transformadores’ com un “motor de canvi” per què “construeix espais on ens escoltem i esdevenim visibles”. Segons Oliva, “com a dones enfrontem molts estereotips i rols de gènere, especialment a l’entorn rural, on la realitat és que existeix una gran varietat de professionals i de situacions vitals innovadores i, alhora, també encara discriminacions, que són el que aquest projecte vol contribuir a visibilitzar en el primer cas i a superar en el segon”. També ha destacat el fet que el projecte recorri el territori “de la mà de moltes dones que són referents, fent xarxa i posant en comú les seves experiències que, amb esperit crític, fan un món més sostenible i més just, perquè l’empoderament ha de ser col·lectiu”.

Durant l’acte, es va organitzar una trobada de dones de l’Urgell, en què van compartir experiències vitals i professionals i parlar de la transformació feminista en l’entorn rural, de les desigualtats i estigmes que hi pateixen les dones i de la necessitat de superar-hi l’agropatriarcat encara present.

Les dones de la comarca interessades a formar part del projecte han estat documentades i fotografiades per tal que el material resultant es vagi incorporant a les eines de difusió del projecte, com ara la pàgina web donestransformadores.cat i el compte d’Instagram https://www.instagram.com/donestransformadores/, amb la intenció de fer valdre l’esperit transformador de les protagonistes.

El projecte “Lleida, terra de dones transformadores” està impulsat per la Delegació del Govern a Lleida, i compta amb el suport dels departaments d’Igualtat i Feminismes i Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. El seu objectiu és donar a conèixer les dones de l’espai rural de la vegueria que amb la seva acció quotidiana detecten mancances de l’estatus quo en l’entorn i actuen per a superar-les, buscant tenir-hi un impacte social, cultural, econòmic, territorial, tecnològic, sostenible, educatiu, artístic o agrícola. Aquest objectiu s’emmarca en l’Agenda Rural de Catalunya i en la prioritat del Govern d’impulsar la transformació feminista transversal en tots els àmbits.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.