Amb l’obra “Els Rústegues” a càrrec de Pierrot Teatre de Centellas finalitza aquest dissabte el Concurs de Grups de Teatre de Tàrrega

 

ttttttttttttt-1024x562L’any 1988 una colla de gent jove de Centelles que buscava una “manera diferent de fer teatre” va crear Pierrot Teatre. Era un nou grup que volia fer teatre de proximitat, fugint del típic vodevil. Des de la seva fundació, Pierrot Teatre ha escenificat amb èxit títols de grans dramaturgs de tots els tempscom: El casament dels petits burgesos, Les criades, Un dels últims vespres de carnaval, Maria Rosa, Pigmalio etc..

La Comèdia “ I Rusteghi” de Carlo Goldoni,  va ser estrenada a Venècia al Teatro San Luca, al final del carnaval de 1760 i es va publicar el 1762. Els rústegues són quatre mercaders de Venècia, que representen la vella tradició conservadora i puritana de les classes mitjanes, enfrontats a la “nova frivolitat” veneciana.

Tracten d’imposar a les seves dones els usos tradicionals, per restringir tot allò què consideren massa estrany o excèntric, els prohibeixen sortir de casa, fins i tot sortir al balcó, i anar a festes o veure comèdies, no toleren estranys a casa, la qual cosa també denota la seva repulsió natural a la conversa.

 

És significatiu el que Goldoni fa amb aquests personatges, ja que vol representar tota la realitat contemporània en les seves diverses manifestacions, l’observació dels diferents tipus de persones i situacions que es poden determinar. Amb això s’allunya de la tradició de la “Comedia del Arte”, que tant d’èxit havia tingut fins al moment, que representava només estereotips per a cada personatges. Els personatges dels rústegues,  en aquest cas, s’expandeixen, i mostren a cadascun amb les seves pròpies peculiaritats, no només físiques , sinó també psicològiques i morals. Les.

 

L’obra comença amb Lucieta, filla de Lunardo, un dels quatre rústegues, i Margarida, la dona de Lunardo i madrastra de Lucietta, que es queixen que no poden sortir de casa. Lunardo les interromp per anunciar que aquesta nit tenen convidats ( els altres tres rústegues i les seves dones) i desprès de despatxar a la seva filla, explica a la seva dona l’acord que va fer amb Mauritzio, un  altre rústec, per casar Lucietta amb Filipetto, el fill d’aquest. Mauritzio arriba en aquest moment i parla a Lunardo sobre el pròxim casament, dient-li que el seu fill Filippeto li agradaria veure a la seva filla abans,  fet al que Lunardo s’oposa rotundament.

La cloenda del concurs serà els dissabte dia 25 de maig a les 7 de la tarda als Jardins la Granja.

 

 

 

 

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.