Amb mig any 1.776 persones han passat per la sala Tragèdia al Call – Tàrrega 1348 , al Museu Comarcal de l’Urgell

museujueuLa nova sala permanent del Museu Comarcal de l’Urgell dedicada al llegat jueu de Tàrrega, inaugurada el passat mes de març, ha rebut 1.776 visites durant el seu primer mig any d’obertura. La xifra certifica l’èxit d’aquesta proposta museogràfica titulada Tragèdia al Call – Tàrrega 1348, la qual documenta l’avalot antisemita registrat aquell any contra la comunitat jueva de la vila. Tanmateix, s’exhibeixen objectes recuperats de la necròpoli hebrea de Tàrrega, Les Roquetes, on es localitzaren nombroses restes de víctimes de l’assalt. “És un contingut museístic singular i únic al territori, una aposta cultural de Tàrrega que porta visitants a la ciutat”, ha manifestat l’alcaldessa Rosa Maria Perelló. En aquest sentit, la sala del museu targarí ha rebut també la visita de tour operadors turístics israelians.

Art medieval exposat per primera vegada al públic

En aquesta sala Tàrrega també exposa per primera vegada significatives obres d’art cristià medieval de temàtica religiosa, com cinc dels dotze apòstols de l’antiga església romànico-gòtica de la vila, la creu de terme o una marededéu gòtica de l’Església de Santa Maria de l’Alba. L’espai, de 150 m2, suposà una inversió de 200.000 euros aportats íntegrament pel Ministeri de Cultura. Per la seva part, Obra Social “la Caixa” finançà audiovisuals i la Fundació Privada Carmen i Lluís Bassat costejà el catàleg. D’altra banda, el consistori senyalitzà els principals punts del barri jueu al nucli antic gràcies a una subvenció de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

Cicle de conferències complementari

Paral·lelament, el Museu Comarcal de l’Urgell organitza un cicle de conferències vinculat al contingut de la sala. Els encarregats d’impartir les sessions són especialistes i investigadors que van contribuir precisament a la configuració de l’esmentat espai. Així, el passat 18 de setembre s’oferí una xerrada de l’historiador Albert Velasco sobre les escultures dels cinc apòstols d’estil gòtic que es conserven del conjunt ornamental de la desapareguda església de Santa Maria de Tàrrega. El cicle continuarà el 16 d’octubre de la mà de l’historiador Joan Eusebi García Biosca, qui analitzarà les tensions socials a la Tàrrega del segle XIV.

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.