Anna Giribet (FiraTàrrega): “La Llotja en línia vol aconseguir crear un algoritme per casar companyies i programadors”

La directora de la Fira del Teatre demana no tenir por a anar a espectacles i diu que el sector mereix una oportunitat

ACN Tàrrega .- La directora artística de FiraTàrrega, Anna Giribet, ha explicat que la ‘Llotja en línia’ que entrarà en funcionament el 9 i 10 de setembre té com a objectiu aconseguir un “algoritme” per casar programadors i companyies. En una entrevista a l’ACN, Giribet ha dit que aquest espai virtual vol ser com una “Celestina” perquè tothom acabi trobant el que està buscant. La covid-19 ha obligat a renunciar a tots els actes de celebració de la 40a edició de la Fira del Teatre però des de l’organització s’ha plantejat un format “especial i transformat” que s’allargarà durant tot l’any que ve de forma telemàtica. Giribet ha demanat no tenir por a anar a veure espectacles perquè les companyies “ho estan fent molt bé” en matèria de protocols de seguretat.
La covid-19 ha forçat a canviar l’estructura i el format convencional de FiraTàrrega. La seva directora artística, Anna Giribet, ha explicat que quan al maig se’ls va demanar una proposta a fer al setembre davant la situació de crisi sanitària, van decidir apostar per transformar el “mercat escènic físic” que cada any s’ubicava al pavelló de Club Natació per una ‘Llotja en línia’. Segons Giribet, és un procés de digitalització que fa temps que estava pensat a FiraTàrrega però que la covid-19 ha accelerat. En aquest sentit, els dies 9 i 10 de setembre es donarà el tret de sortida a un mercat escènic virtual que durarà 365 dies.

A la Llotja en línia hi haurà tot de continguts amb l’objectiu de connectar, visibilitzar i aprendre de tota la comunitat internacional de professionals que hi podrà interactuar. Caldrà acreditar-se i pagar uns diners per formar-ne part. Segons Giribet, d’aquesta manera t’assegures que els professionals que en vulguin formar part es prenguin més seriosament la participació i per tant en puguin treure més rendiment. L’acreditació donarà accés a tot un directori de professionals, un catàleg de projectes catalans, espanyols i internacionals i, a més a més, a partir dels dies en què es posi en marxa, s’hi programaran activitats que s’oferiran a la comunitat durant tot l’any.

Giribet assegura que FiraTàrrega és pionera en aquesta transformació digital i afegeix que l’objectiu és aconseguir un “algoritme” a partir del qual es pugui fer un escaneig a companyies i programadors per saber què és el que busquen. “Volem intentar fer com de Celestina”, remarca Giribet, per tal que “cadascú acabi trobant el que està cercant” segons les seves necessitats.

De moment, des de FiraTàrrega es reserven parlar de xifres sobre el volum de programadors i companyies que s’han acreditat en aquesta Llotja virtual i Giribet assenyala que serà bastant complicat fer-ho perquè es parteix d’un model “completament diferent” al que hi havia fins ara. Per aquest motiu, ha volgut deixar clar que es valorarà no tant la quantitat com si la qualitat. En qualsevol cas, destaca que s’ha detectat que hi ha molts professionals que normalment no podien acudir a FiraTàrrega perquè tenien actuacions a l’altra punta del món i gràcies a aquesta eina digital ara s’estan inscrivint.

Fira especial i transformada

Aquest 2020 s’havien de celebrar els 40 anys de la Fira del Teatre al Carrer però amb la situació actual per la pandèmia, l’essència i la identitat de tota la “massivitat” de gent al carrer ha quedat estroncada i per això, Giribet assegura que aquesta celebració es trasllada al 2021 “on sí que esperem poder-ho fer i gaudir”. A nivell artístic hi havia tot un seguit de companyies internacionals compromeses i ara aquest compromís s’ha posposat a l’any que ve. La directora artística és conscient que caldrà redefinir el projecte que s’havia pensat però està convençuda que si aquest any s’hagués fet una celebració “normaleta” l’any que bé caldrà fer-ne una de “bona” perquè tant la ciutadania com el sector s’ho mereix i n’hi haurà moltes ganes.

Suport a la Creació no s’ha aturat malgrat la pandèmia

Quan al 12 de maig es va prendre la decisió de redefinir la fira, una de les potes que calia valorar era la del Programa de Suport a la Creació, que precisament aquest any compleix el desè aniversari des que es va impulsar. Hi havia 18 projectes compromesos que “no els podíem deixar a l’estacada”, afirma Giribet. Per aquest motiu, es van posar en contacte amb les companyies per mirar d’arreglar la situació i finalment s’ha optat perquè desenvolupin els seus projectes creatius al municipi on tenen la residència.

Durant el confinament i amb la desescalada els treballs han començat a caminar i ara al setembre es vol reprendre el programa a partir de les mesures i condicions que es vagin estipulant. Giribet preveu que al 2021, “si o si” es puguin veure els resultats dels treballs a FiraTàrrega.

Les companyies inclouen al ‘rider’ el protocol de salut que segueixen

Anna Giribet assegura que el sector de les arts escèniques ho està “fent molt bé” en matèria de seguretat per evitar contagis de covid-19. Assenyala que hi ha companyies que inclouen al seu ‘rider’ (el detallat de característiques tècniques que suposa l’espectacle que presenten) el protocol de salut que segueixen. Per aquest motiu, ha fet una crida a no tenir por a anar a veure espectacles d’arts de carrer i escèniques, perquè no suposen un focus de contagi. Giribet ha reconegut que “parar-ho tot de cop” ha sigut una “patacada pel sector” i ara cal donar-li una “oportunitat” perquè no es poden permetre de “para la maquinària”.

FiraTàrrega posa el seu granet de sorra en aquest sentit amb el Circuït Nòmada, que a partir del gener de 2021 permetrà traslladar l’escènica del certamen firal a diferents municipis del país, l’Estat i fins i tot l’estranger. Es faran com “mini fires” amb una trentena de companyies perquè el públic de FiraTàrrega pugui gaudir de les arts en viu malgrat la situació. Amb aquesta idea, també es vol donar feina a les companyies i el sector.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.