Bellpuig ret homenatge a Josep Maria Bernat amb un concert amb les cobles Berga Jove i Reus Jove

bernatEl dissabte 16 de desembre a les 6 de la tarda al Teatre Armengol de Bellpuig, en el marc dels actes d’homenatge a Josep Maria Bernat i Colomina, que l’Ajuntament de Bellpuig organitza aquest any amb motiu del 25è aniversari del traspàs, les Cobles Berga Jove i Reus Jove, van oferir el concert commemoratiu “Retalls de Cobla”, sota la batuta de Jesús Ventura, qui va ser gran amic del músic i compositor.

La d’ahir a Bellpuig era l’última oportunitat per escoltar el “Retalls de Cobla” que les dues formacions havien portat abans a Berga, Reus i Barcelona. El concert volia ser un homenatge al compositor barceloní, un dels més importants de la música per a cobla de la segona meitat del segle XX i al qual li volien retre un homenatge en pro de la música per a cobla de gran qualitat com és el cas de l’obra de Bernat.

 

El repertori del concert va tenir com a conductor la narració intima que Jesús Ventura i Barnet feia entre actuació i actuació, de la trajectòria de Josep Maria Bernat i la seva música.

 

A la primera part del concert es van poder escoltar diverses obres per a una cobla.

Primavera inquieta (signada per Fèlix Martínez i Comín, mestre i mentor musical de Bernat al llarg de tota la seva vida); Record punyent, del mestre Manel Saderra i Puigferrer (en recordança de la mort del compositor i amic Josep Maria Bernat); Camí de nit de Josep Maria Serracant (en record de les nits de trajectes nocturns que compartien els dos amics); i les sardanes de J. M. Bernat, Amor entre runes (una de les sardanes primerenques del compositor), Scala Dei (Premi Francesc Basil, 1979) i Sant Jaume de Frontanyà, (Premi de la Crítica de la Sardana de l’Any 1981).

Per cloure la primera part, les cobles van oferir la impressió simfònica per a quatre tenores, cobla i timbales “Plany”, que Fèlix Martínez i Comín va compondre en memòria de Josep Maria Bernat el mateix any de la seva mort.

 

A la segona part del concert ambdues formacions van tocar un conjunt d’obres per a dos cobles.

Per tu, Josep Maria (que Joan Lluís Moraleda li dedicà a Bernat l’any 1990); i les obres de Bernat: Scherzo dels Quatre moviments en forma de simfonia, la Suite núm. 1 (que consta de tres moviments, Somnis trencats, Ahir i Clarors) i L’Esquirol (l’única sardana per a dues cobles de Josep Maria Bernat, composta l’any 1969 i dedicada al seu nebot Jacint).

 

 

El concert “Retalls de Cobla” de la Cobla Berga Jove i la Cobla Reus Jove en commemoració del 25è aniversari del traspàs de Josep Maria Bernat i Colomina, l’organitzativa l’Ajuntament de Bellpuig amb la col·laboració l’Associació Músics per la Cobla.

 

 

Josep Maria Bernat i Colomina.

 

Josep Maria Bernat i Colomina (1925-1992), fou músic i compositor, va exercir de director musical a Bellpuig amb la Cobla Juvenil, del 1986 al 1992 i també amb la Cobla Tres Turons del 1989 al 1992.

 

Va ser autor de trenta-sis sardanes i diverses altres obres per a cobla, i la seva obra Quatre moviments en forma de simfonia és considerada com la primera simfonia per a cobla.

 

Diverses de les seves sardanes foren guardonades en concursos: així, Scala Dei obtingué el premi Memorial Francesc Basil, el 1979, La balada dels cingles, el premi Centenari del Banc de Sabadell, el 1981 i Aloses fou premi Conrad Saló, el 1987.

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.