Benjamí Tous torna a Tàrrega amb ‘Escales a l’infinit’

El Museu Tàrrega Urgell acull una mostra integrada per 30 dels 70 quadres que l’artista va pintar amb motiu del seu 70è aniversari

El Museu Tàrrega Urgell exposa fins al 30 d’abril l’obra més recent de l’artista targarí Benjamí Tous. Són més d’una cinquantena de produccions elaborades els darrers quatre anys que esdevenen una explosió de color i gest, entre les quals destaquen una trentena de quadres plens d’escales inspirats en les pel·lícules de Hollywood dels anys 50, 60 i 70 del segle passat. Sota el títol ‘Escales a l’infinit’, Tous porta al museu targarí una selecció dels setanta quadres amb aquests elements que va pintar en motiu del seu setantè aniversari. Plasma les escales d’una forma molt lúdica, jugant amb la tècnica d’oli damunt de quadres ja pintats o cartrons reciclats. L’autor confessa que exposar al museu de la seva ciutat és tot un honor i confia emocionar la ciutadania targarina: “sempre em diuen que la meva pintura té bones vibracions i per a mi és el millor regal és que em diguin que un quadre meu ha fet feliç, ha fet somriure, l’espectador”.

La sèrie d’obra nova es completa amb diverses creacions de gran format. “Des de l’any 2013, que se’m va acudir començar un quadre l’1 de gener i acabar-lo el 31 de desembre. Cada any pinto a la paret, al fons del meu estudi, un gran quadre a l’oli”, explica el polifacètic artista. En aquesta ocasió comparteix dues teles de grans dimensions en les quals Tous ha expressat les sensacions i emocions que la societat ha experimentat els darrers anys. De la mateixa manera, la mostra inclou una vintena d’obres més amb motius geomètrics o inspirades en la natura, amb fruites i verdures i que per a Tous són un record del mercat dels dilluns de la capital de l’Urgell.

En el decurs de l’acte inaugural, l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ha posat en valor “la vitalitat i l’energia que transmet l’obra de Benjamí Tous”. Alhora, la primera edil ha lloat el retorn de Tous amb una exposició pròpia al Museu que combina “l’original sèrie de quadres de les escales, amb aquests quadres de vida elaborats al llarg de tot un any i les seves particulars natures mortes, també plenes de color”.

Amb “Escales a l’infinit” Benjamí Tous (Almacelles, 1949) torna a exposar a la ciutat on va créixer, que no en contemplava la seva obra des que l’any 2017 va mostrar les seves ‘Flamenkes’, una única tela de quasi dos metres d’ample per 1,30 d’alçada, a la Sala Marsà. Tous és considerat un pintor polifacètic, amb una gran capacitat creativa, que ha cultivat tant la pintura en gran format com el còmic. En aquest sentit, val a dir que és el creador de L’Eloi el personatge que des de 1971 habita les pàgines del setmanari local ‘Nova Tàrrega’. Tous entén l’art com un joc i n’explora tots els registres, treballant diversos estils i colors. Com a il·lustrador, també és autor dels dibuixos del llibre de l’ornitòleg Xavier Aixalà “Los Ocells de les terres de Ponent” (ed. Dilagro, 1987) i “L’Escenari i la vida dels somnis”, de l’escriptor Josep M. Madern, (1998 i 2007, Col·lecció Natan). A banda de Tàrrega, on ha exposat tant en solitari com en mostres col·lectives, la seva obra s’ha pogut contemplar en espais d’art de Barcelona o Astúries, d’on era originària la seva mare, entre altres.

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.