Cervera enceta les Jornades Europees de Patrimoni a Catalunya amb una App de rutes històriques autoguiades

Pla mitjà on es pot veure un moment de la presentació de l'app 'A peu de museu', al davant de la Universitat de Cervera, el 7 d'octubre de 2019. (Horitzontal)

Pla mitjà on es pot veure un moment de la presentació de l’app ‘A peu de museu’, al davant de la Universitat de Cervera, el 7 d’octubre de 2019. (Horitzontal)

A peu de Museu’, que s’estrena divendres 11 d’octubre, és un aplicatiu que permet als visitants recórrer una ruta per la Cervera medieval, jueva i barroca

ACN Cervera .- L’antiga Biblioteca de la Universitat de Cervera ha acollit aquest dilluns la presentació dels actes que formen part de les Jornades Europees del Patrimoni, impulsades pel Departament de Cultura. Les jornades, que tenen lloc arreu de Catalunya de l’11 al 13 d’octubre, es vincularan des d’aquest any a la Capital de la Cultura Catalana. A Cervera inclouen tres activitats, que formen part també de la programació d’aquest esdeveniment del 2019. De fet enguany, les activitats de les Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya donaran el tret de sortida a la capital de la Segarra divendres amb una ruta que servirà per presentar la posada en marxa d’una web i una App anomenada ‘A peu de Museu’ que permetrà recórrer la Cervera medieval, jueva i barroca. També hi haurà música i una exposició.
L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural impulsa les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que se celebra ininterrompudament a Catalunya des del 1991 i que és considerada com l’activitat participativa més important d’Europa en relació al patrimoni cultural. Centenars de municipis i entitats de tot Catalunya se sumen a aquesta festa major del patrimoni cultural.

En aquesta nova edició, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural dona un nou impuls a aquest esdeveniment sumant-s’hi per primera vegada, a la Capital de la Cultura Catalana. D’aquesta manera, Cervera dóna el tret de sortida a les Jornades amb la presentació de projecte de producció pròpia ‘A peu de Museu. Rutes temàtiques per Cervera’.

Aquestes rutes, previstes per a tots els públics i gratuïtes, resseguiran diferents punts singulars de la ciutat mitjançant uns codis QR, que donaran accés a diferents continguts audiovisuals en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès. Les audioguies dels tres personatges femenins documentats als segles XIV, XV, XVIII permetran descobrir el passat medieval, jueu i barroc que s’amaga entre els murs de la ciutat actual.

El segon bloc del cap de setmana és ‘La Cervera Barroca’, on s’emmarquen dues activitats: l’exposició ‘Artesans del Barroc. Cervera i l’art del seu temps’ i el concert de música barroca i electrònica ‘Trou de Ver’, que és el 4rt Diàleg amb el Patrimoni de la programació de Cervera Capital de la Cultural Catalana 2019. La mostra s’inaugurarà el dissabte 12 d’octubre i es podrà visitar fins al 12 d’abril de 2010. Situa Cervera com un dels principals epicentres de la Catalunya Barroca. L’exposició pretén ser un primer pas en la consolidació de la ciutat i del museu com a marca i exponent rellevant d’un projecte de valorització i difusió de la Catalunya Barroca.

S’ubica a l’antiga Biblioteca de la Universitat de Cervera i la seva avantsala i es distribueix en dos àmbits diferenciats: el taller d’un artesà del segle XVIII que evoca un món artesanal, auster i allunyat del luxe, i l’exposició pròpiament dita que ens trasllada a un univers creatiu d’un món passat des dels retrats reials de la Paeria a les escultures dels grans retaulers, passant pels models i les obres dels pintors Bernat Amorós i Antoni Viladomat. En total mostra una quarantena d’obres originals de col·leccions particulars, d’altres museus com el MNAC, el Museu de Manresa, el Museu Diocesà de Barcelona, o la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi, entre d’altres. A més a més, per a l’ocasió s’han restaurat una vintena d’obres.

La tercera proposta és ‘Trou de Ver’ (literalment ‘forat de cuc’), que és el 4rt Diàleg amb el Patrimoni de Cervera 2019. Els artistes Pere Jou i Aurora Bauzà, que han fet estrenes recents a l’Off Liceu, a la Biennale Danza de Venècia, al Festival de Santarcangelo i a Matera Capital de la Cultura Europea 2019, proposen un viatge sense solució de continuïtat entre els inicis del barroc i el moment present. Amb una posada en escena que ocuparà tot l’espai de Paranimf i un a disposició de públic poc habitual, el contratenor i ballarí Pere Jou transitarà entre aquests dos moments de l’espai-temps, representants metonímicament a banda i banda del trou de ver per l’electrònica d’Aurora Bauzà i la tiorba de Ferran Pisà.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.