Cervera inaugura un espai al cementiri dedicat a les morts gestacionals, pioner a Lleida i el segon a Catalunya

Inauguració de l'espai 'Empremtes' al cementiri de Cervera. Imatge de l'1 de novembre de 2018. (Horitzontal)

Inauguració de l’espai ‘Empremtes’ al cementiri de Cervera. Imatge de l’1 de novembre de 2018. (Horitzontal)Es tracta d’un lloc simbòlic per ajudar les famílies a passar el dol, presidit per una olivera

ACN Cervera .- Cervera ha inaugurat aquest dijous l’espai ‘Empremtes’ al cementiri, dedicat a les famílies que han patit una pèrdua perinatal. Es tracta d’un lloc simbòlic, presidit per una olivera, llargament reivindicat, per ajudar a passar el dol a les famílies que han perdut el fill durant la gestació. “En el cas de les criatures de menys de 25 setmanes de gestació o de menys de 500 grams, els hospitals no donen el cos a les famílies i no podem enterrar-los”, explica la coordinadora del Servei de Suport al Dol de Ponent, Begoña Giménez. “Tenir un espai així ajuda a passar el dol i a tirar endavant”, afegeix la presidenta de l’entitat, Gemma Asensio. És el primer espai a les comarques de Lleida i el segon a Catalunya, després de l’espai de Calaf (Anoia).
La iniciativa neix de la petició de l’Associació de Suport al Dol de Ponent. Va demanar als ajuntaments de Lleida, Tàrrega i Cervera, dedicar algun espai als seus cementiris a les famílies que han patit una pèrdua perinatal. “Ens van traslladar la necessitat de les famílies de tenir un espai i ens va semblar una idea molt maca que havíem de fer possible”, ha dit l’alcalde de Cervera, Ramon Royes, en la inauguració de l’espai ‘Empremtes. “És un espai per meditar, carregat d’espiritualitat. Hi havia una olivera molt maca a l’espai i vam decidir col·locar-hi una placa”, ha explicat Royes. A Tàrrega estan preparant també un espai, on volen col·locar-hi un monument, i des de l’entitat esperen que, almenys, existeixi un espai al cementiri de les capitals de comarca.

És un espai molt important per donar visibilitat, asseguren des de l’entitat. “Perdre un fill durant la gestació és una experiència molt traumàtica, les famílies se senten molt soles, és un dol molt silenciat i tenir un espai així ajuda a tirar endavant”, assegura Asensio.

L’Associació de Suport al Dol de Ponent neix l’any 2003, arran de la necessitat de les famílies de ser acompanyades durant el temps de dol i donar-les suport d’una manera professional. “La pèrdua és inevitable i no podem viure d’esquenes a aquest fet inevitable”, conclou Giménez.

  •  Text

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.