El canal Segarra-Garrigues superarà les 10.000 hectàrees de regadiu durant el 2018

foto_3294696ACN Lleida.-El canal Segarra-Garrigues superarà les 10.000 hectàrees de superfície en regadiu durant el 2018, segons les previsions de la comunitat de regants. Això suposa el 60% de les finques on ja tenen la instal·lació feta per regar tot i que encara representa una part petita de tota l’àrea que hauria de beneficiar el canal, que és de prop de 70.000 hectàrees. En tot cas, el president de la comunitat, Josep Maria Jové, es mostra satisfet del ritme d’adhesions de nous pagesos al canal i demana al futur govern de la Generalitat que mantingui el ritme d’inversió per anar estenent la xarxa de reg. Els esforços se centren ara a promocionar cultius més rendibles que el cereal i el panís per aconseguir que els pagesos s’animin a fer la inversió necessària per regar i que puguin costejar també el consum d’aigua. A banda de l’ametller, l’olivera o el pistatxer, també s’aposta per potenciar el bròquil i altres productes d’horta per fer una segona collita que complementi l’ordi i el blat.
Ara mateix l’empresa concessionària Aigües del Segarra-Garrigues (ASG) ultimant els treballs perquè a partir a partir de la pròxima campanya, al mes de març, ja puguin regar més del 400 hectàrees a la zona de Verdú i Sant Martí de Riucorb (Urgell). També es preveu que durant l’any que ve acabin les obres per portar l’aigua del canal a Cervià de les Garrigues i i a Sarroca de Lleida (Segrià) i es garantirà el subministrament a les comunitats de regants de l’Albi i a l’Espluga Calba (Garrigues), on el bombatge es farà amb energia de plaques solars. En total unes 1.500 hectàrees que se sumaran a les prop de 9.000 que reguen actualment. A més, el president de la comunitat de regants també destaca que està creixent l’interès per sumar-se al Segarra-Garrigues a la zona nord del canal (a la Noguera i l’Urgell), on ja hi ha l’obra feta però on fins ara ha costat més que els agricultors apostessin pel regadiu. Sigui com sigui, superar les 10.000 hectàrees de regadiu efectiu el 2018 no és cap exageració sinó una fita totalment assolible.

El Departament d’Agricultura només executa els treballs per portar l’aigua a les finques en un determinat sector quan es comprometen a regar -i a assumir la seva part el cost- el 60% dels pagesos. Segons Jové, ja hi ha prop de 4.000 hectàrees més on s’està a punt d’arribar a aquest percentatge, per tant, les expectatives d’adhesió pel 2018 són molt bones, però és l’administració la que ha de posar els fons necessaris per tirar endavant les obres. Són zones on la promoció del regadiu està molt avançada a les Borges, Castelldans, Maldà o al Baix Segre.

Al projecte de pressupostos del Govern pel 2017, el canal Segarra-Garrigues va tornar a encapçalar les inversions a les comarques de Lleida, amb 18,7 milions d’euros. El president de la comunitat de regants admet que, tot i les restriccions pressupostàries que pateix en general el sector agrari, per a nosaltres el 2017 no ha estat un mal any pel que fa recursos per posar hectàrees en regadiu. Assegura que hem passat de les 1.000 hectàrees noves el 2017, per tant, sembla que hem tornat a reprendre el ritme que teníem abans de la crisi i ara esperem que els recursos es mantinguin o s’augmentin per poder seguir transformant hectàrees de secà en regadiu.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.