El Cant de les Completes omple de públic i solemnitat l’església de Santa Maria de Cervera

Pla general del Cant de les Completes a l'església de Santa Maria de Cervera, el 5 de febrer de 2019. (Horitzontal)

Coincidint amb la celebració de la Capital de la Cultura Catalana 2019, el cant serà declarat Festa Patrimonial d’Interès General

ACN Cervera .- El Cant de les Completes del Santíssim Misteri, una obra singular de la música litúrgica catalana del segle XIX, s’ha interpretat aquest dimarts a les vuit del vespre a l’església gòtica de Santa Maria de Cervera. Un any més, el temple s’ha omplert de públic i solemnitat per escoltar aquesta obra que es caracteritza per combinar la música de l’església i l’esperit popular. Enguany, coincidint amb la celebració de Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019, el cant serà declarat Festa Patrimonial d’Interès General, el màxim nivell de protecció previst per part de la Generalitat. Al Cant, hi prenen part l’orquestra, el cor – a quatre veus mixtes – i els solistes, sota la direcció de Xavier Puig.
Les Completes de Cervera és una cantata de caràcter religiós i popular amb un text litúrgic originari de l’Edat Mitjana i música de la segona meitat del segle XIX. La tradició ha anat evolucionant des d’un acte de caràcter litúrgic cap a un concert religiós d’una obra simfònica i coral amb participació de solistes que correspon a unes antífones de l’exaltació de la creu. Les Completes es canten cada 5 de febrer, el dia abans de la festa del Santíssim Misteri de Cervera. Els espectadors poden sentir la versió simfònica revisada de les partitures compostes entre 1844 i 1845 pels mestres Joan Pont i Salvador Vidal.

La celebració del Cant de les Completes es remunta a l’any 1540. L’original del text litúrgic de l’Edat Mitjana es conserva l’Arxiu Comarcal. Al finalitzar les Completes té lloc el tradicional Ball de l’Àliga de Cervera amb l’acompanyament musical de la Banda del Conservatori.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.