El Govern destina 48 milions d’euros a la vegueria de Lleida a través del PUOSC 2020-2024

  • a consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha presentat avui a Puigverd d’Agramunt (Urgell), la resolució provisional del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) corresponent al període 2020-2024, que per a la vegueria de Lleida preveu una aportació de 48.030.351 euros. Pel que fa al nombre d’actuacions, el pla en subvencionarà 339 als ens locals de la vegueria de Lleida, distribuïdes entre 148 ajuntaments, 10 entitats municipals descentralitzades i els 6 consells comarcals.Pel conjunt de la demarcació de Lleida, es preveu que l’aportació que destina el Departament de la Presidència, a través de la Secretaria d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran, sigui de 80.019.873,91 euros. “El PUOSC és una eina potentíssima, un programa de referència per a les inversions al món local català i per a la coordinació de les institucions”, ha afirmat la consellera Budó durant la roda de premsa de presentació de les dades del pla, una “eina fonamental per al món local” i “llargament esperada pel territori” que el Govern recupera després de 12 anys.

    La consellera ha destacat que, sense instruments com el PUOSC, municipis com Puigverd d’Agramunt, amb 255 habitants i un pressupost de 270 mil euros, “difícilment” podrien afrontar els reptes d’inversió que els seus habitants requereixen. De fet, aquest municipi rep dos projectes del PUOSC valorats amb 370 mil euros, gairebé 100 mil euros més del seu pressupost municipal.

    “Calculeu que el pressupost municipal és més o menys 1.000 i 1.200 euros per habitant; i a partir d’aquí s’ha de garantir tots els serveis del municipi i els serveis, sabem, valen el mateix a tot arreu. M’agrada que expliquem això i del perquè aquesta discriminació positiva que fem des del Govern amb els ajuntaments petits, precisament perquè una inversió de 370 mil euros com es pot dur a terme quan el pressupost municipal és molt inferior. En canvi, un municipi molt més gran té molta més capacitat inversora amb recursos propis”, ha explicat Budó centrant-se en el cas de Puigverd d’Agramunt.

    Davant d’això, la consellera ha insistit en la importància del PUOSC com aportació de la Generalitat per “garantir la capacitat inversora, sobretot, als municipis petits”. Budó ha estat acompanyada pel delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, i per la directora general d’Administracions Locals, Rosa Vestit.

    La consellera també ha explicat que el Departament de la Presidència preveu publicar la resolució definitiva el proper mes d’octubre i que, en atenció especial a la tresoreria dels ens locals i a la situació causada per la pandèmia de Covid-19, s’ha ampliat la bestreta fins al 60% de l’import a l’inici de cada anualitat.

    Per comarques, la inversió a la vegueria de Lleida és la següent:

    • Garrigues: 6.648.035
    • Noguera: 11.308.735
    • Segarra: 5.789.638
    • Segrià: 12.719.152
    • Pla d’Urgell: 5.380.413
    • Urgell: 6.184.376

    Cal destacar l’aportació del PUOSC 2020-2024 de més de 2,2 milions d’euros en els diferents municipis del Baix Segrià on es finançaran 13 actuacions en els 7 municipis.

    A banda, el Solsonès rebrà una inversió de quasi 5 milions d’euros (4.926.342€) que serviran per finançar 44 actuacions als diferents municipis de la comarca.

    Aquest matí, la consellera també ha anunciat la inversió per a l’Alt Pirineu i Aran que serà de quasi 32 milions d’euros; concretament, preveu una aportació de 31.989.522 euros per a la realització de 296 actuacions als ens locals del Pirineu, distribuïdes entre 77 ajuntaments, 41 entitats municipals descentralitzades i els 6 consells comarcals.

    Per comarques, a l’Alt Pirineu i Aran la inversió és la següent:

    • Alt Urgell: 8.713.365
    • Alta Ribagorça: 1.216.340
    • Cerdanya: 4.962.968
    • Pallars Jussà: 5.169.071
    • Pallars Sobirà: 7.514.707
    • Val d’Aran: 4.413.073

    El PUOSC, aprovat a finals del 2019, forma part d’un pla quinquennal que preveu atorgar en total 250 milions d’euros als municipis i comarques de Catalunya. Aquesta xifra situa el PUOSC com un dels instruments més eficaços de suport als municipis petits i mitjans i recupera una línia d’inversió essencial pel finançament d’inversions en infraestructura per a la millora dels serveis als nostres municipis i comarques. Atenent a l’estratègia del Departament per fer front a l’envelliment poblacional de les nostres comarques i a la pèrdua de població, s’ha disposat d’una línia de subvencions per acció territorial a ens locals de menys de 5.000 habitants amb la voluntat de potenciar l’ equilibri territorial i contribuir a igualar els drets de la ciutadania, visqui on visqui.

    En conjunt, a través del PUOSC 2020-2024 se subvencionaran obres que suposaran una inversió provisional de 644,8 milions d’euros en obra pública. Aquesta inversió global permetrà realitzar un total de 2.102 actuacions als ajuntaments i les entitats locals, contribuint així a l’activació de l’obra pública a Catalunya.

    Cal destacar que les actuacions i despeses subvencionables pel PUOSC 2020-2024 són les destinades a impulsar el reequilibri territorial i revertir la pèrdua poblacional; les de millora d’equipaments i infraestructures municipals que formin part d’una estratègia de desenvolupament territorial; les de millora i gestió eficient de recursos del municipi; les de prevenció de riscos naturals; les de millora de connectivitat tecnològica; les destinades a serveis públics, i les actuacions destinades a serveis supramunicipals.


    Distribució de les inversions en dues línies de subvencions

    El pla està dotat per al conjunt de Catalunya amb un total de 250 milions d’euros, dividits en dues línies de subvencions. La primera és de 160 milions i hi han optat tots els ens locals, la segona és de 90 milions i es destina específicament a finançar projectes de municipis de menys de 5.000 habitants.

    La primera línia de subvencions està destinada a les inversions i la dotació màxima per municipi és de 250.000 euros. La segona és per a acció territorial a municipis petits i nuclis de població reduïda i la dotació màxima per municipi és de 120.000. Les subvencions de la primera línia estan destinades a ajuntaments, entitats municipals descentralitzades i consells comarcals amb competències en obres i serveis de competència municipal i d’abast o interès supramunicipal. Les de la segona línia són per a municipis de menys de 5.000 habitants, entitats municipals descentralitzades de menys de 5.000 habitants i consells comarcals de menys de 5.000 habitants. Al programa general d’inversions podien optar tots els ens locals, 947 ajuntaments, 41 consells comarcals i 65 entitats municipals descentralitzades. Al programa de municipis petits i nuclis de població menors de 5.000 habitants podien optar 736 ajuntaments, 1 consell comarcal i 64 entitats municipals descentralitzades.


    Més de 2.000 actuacions en cinc anys

    Amb el PUOSC 2020-2024, impulsat des del Departament de la Presidència, a  través de la Secretaria d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran, els ajuntaments i consells comarcals recuperen, després de 8 anys, el principal instrument de suport al món local. Aquest pla incideix directament en la qualitat de vida de la ciutadania, finançant actuacions per cobrir les necessitats dels habitants dels municipis.

    Aquesta nova convocatòria aposta per afavorir la generació d’oportunitats i la creació de sinergies amb els agents de cada territori, cobrir les necessitats inversores del món local, guanyar equilibri territorial i revertir la pèrdua de població

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.