El jaciment iber del Molí d’Espígol reprèn les visites guiades gratuïtes el darrer dissabte de cada mes

Es faran a les onze del matí amb aforament limitat i reserva prèvia i inclouran un tast de la cervesa Iberika

ACN Tornabous .- L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i l’Ajuntament de Tornabous (Urgell) reprendran les visites guiades gratuïtes al Molí d’Espígol els mesos de juny, juliol, agost i setembre amb l’objectiu de donar a conèixer aquest jaciment iber, un dels més importants del país. Es duran a terme el darrer dissabte de cada mes a les onze del matí, en concret els dies 26 de juny, 31 de juliol, 28 d’agost i 25 de setembre. Per motius sanitaris, l’aforament serà limitat i caldrà fer reserva prèvia. Les visites també inclouran un tast de cervesa Iberika. El Molí d’Espígol, situat al terme municipal de Tornabous, va ser probablement la capital dels poble ilerget i algunes teories l’identifiquen amb l’antiga ciutat d’Atanagrum.

Les visites guiades pretenen acostar els ciutadans al jaciment i promoure’n la difusió i coneixement. Amb aquest objectiu, el Molí d’Espígol obrirà les seves portes els dies 26 de juny, 31 de juliol, 28 d’agost i 25 de setembre a les onze del matí de forma gratuïta per explicar la història del poble iber dels Ilergets a través de les restes arqueològiques d’una de les seves grans ciutats.

El programa de visites el durà a terme l’equip d’educadors de l’empresa Iber, Arqueologia, Patrimoni i Turisme i tindran una durada aproximada d’una hora i mitja i inclouran un tast de cervesa Iberika. L’aforament de les visites serà limitat i caldrà haver fet reserva prèvia al telèfon 977 638 556 o bé al correu electrònic reservesmonuments.acdpc@gencat.cat

Segons la recerca arqueològica, la ciutat ibèrica del Molí d’Espígol va ser un dels assentaments urbanístics més destacats de la cultura ilergeta, un centre polític i econòmic de primer ordre que podria identificar-se amb l’antiga ciutat d’Atanagrum, la capital dels ilergets, segons l’historiador romà Titus Livi.

Un equipament renovat

L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural va renovar durant l’any 2019 la museografia del centre d’acollida de visitants del jaciment iber del Molí d’Espígol amb nous continguts interpretatius i un audiovisual que explica la història dels coneguts cabdills ilergets Indíbil i Mandoni.

Un dels elements destacats és la recreació hipotètica de com hauria estat la ciutat ibèrica del Molí d’Espígol en el moment de la seva màxima esplendor. El dibuix de la ciutat es basa en els resultats de les campanyes arqueològiques i en les interpretacions que n’han fet els arqueòlegs i és un recurs de primer ordre per millorar la comprensió del jaciment.

Els ilergets van ser el poble iber que habitava les planes dels rius Segre i Cinca. Les fonts clàssiques en parlen des del segle VI aC. i es coneixen a través dels llibres d’història grecs i romans que expliquen la seva implicació en les grans guerres del seu temps i, sobretot, durant la Segona Guerra Púnica que va enfrontar Roma i Cartago pel domini del Mediterrani

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.