El ministre Escrivá anuncia la construcció d’un nou Centre d’Acollida de Protecció Internacional a Tàrrega

El nou CAPI per a persones refugiades podrà acollir 200 residents, generarà 20 llocs de feina directes, 40 d’indirectes i costarà 10MEUR

El Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions construirà a Tàrrega un Centre d’Acollida de Protecció Internacional (CAPI), servei d’atenció social destinat a persones refugiades que hagin sol·licitat asil. A més de l’allotjament temporal d’entre 6 i 18 mesos, l’equipament proporcionarà formació educativa i laboral que ajudarà a fomentar la integració de les persones acollides, les quals han de marxar dels seus països per conflictes bèl·lics o altres motius de força major. Amb capacitat per a 200 places, l’edifici formarà part de la nova xarxa estatal de Centres d’Acollida de Protecció Internacional que s’està desplegant en diferents punts de l’Estat (4 ja estan en funcionament i ja se n’han anunciat 7 de nous incloent el de Tàrrega). El CAPI de Tàrrega serà de moment l’únic existent a Catalunya.

El CAPI de Tàrrega suposarà una inversió per part de l’Estat xifrada en més de 10 milions d’euros i es construirà en una parcel·la l’adquisició de la qual està tramitant l’Estat. El terreny, de 9.200 metres quadrats, s’ubica entre els carrers de Roger de Llúria i Forn dels Càntirs i la plaça de Rafael Casanova, al sector nord del nucli urbà. La licitació del projecte d’execució de les obres està prevista per al quart trimestre de 2023. Les obres podrien estar enllestides el segon trimestre del 2025 amb posada en servei el tercer trimestre del 2025.

Així ho ha anunciat avui el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, en una roda de premsa celebrada a la Casa Consistorial de Tàrrega. Escrivá ha assenyalat que el CAPI de la capital de l’Urgell “reunirà els estàndards més alts a nivell internacional quant a l’acollida de persones asilades i garantirà la capacitat d’acollida segons les necessitats actuals i futures”. El ministre ha agraït la col·laboració i la bona entesa amb l’Ajuntament de Tàrrega, “municipi que destaca per la seva sensibilitat a l’hora d’afavorir la inclusió i la integració social”. També ha subratllat el relleu que tindrà l’equipament en matèria d’atenció social a més de “l’equilibri territorial que aportarà quan a infraestructures”.

Tàrrega, ciutat d’acollida

Han acompanyat el ministre l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú; el primer tinent d’alcalde, Dani Esqué; i el tercer tinent d’alcalde, Silveri Caro. L’alcaldessa ha assenyalat que “es tracta d’un molt bon projecte per al territori, d’impacte econòmic molt alt i de clara vocació social, ja que el CAPI proporcionarà acompanyament, fins i tot a famílies senceres, per ajudar a començar una nova vida”. A més, l’alcaldessa ha recordat que “Tàrrega som ciutat d’acollida, com s’ha fet palès recentment amb l’arribada dels refugiats ucraïnesos”. Val a dir que l’Ajuntament de Tàrrega celebrarà el proper dimecres 12 d’abril, a les 7 de la tarda, a la Casa Consistorial, una sessió informativa a càrrec de tècnics del ministeri, oberta al conjunt de la ciutadania, per donar més detalls sobre el projecte.

Suport formatiu i laboral a les persones residents

L’atenció bàsica que prestarà el CAPI de Tàrrega a les persones residents inclou també la manutenció i l’atenció sanitària i psicològica. Però el ventall de serveis és molt més ampli, especialment pel que fa a la formació com és el cas de l’escolarització de menors, homologació de titulacions, orientació professional, alfabetització informàtica, classes de llengua, tallers d’integració, activitats esportives,… Tot dissenyat per donar suport i acompanyar el procés d’integració social.

Creació de llocs de treball i impacte econòmic

En aquest sentit, el centre suposarà la creació de 15 a 20 nous llocs de treball directes (personal públic i ONGs) a més d’uns altres 40 d’indirectes (neteja, bugaderia, seguretat, restauració, subministraments,…) amb un fort impacte econòmic al territori ja que mitjançant la contractació de personal i de proveïdors del territori es fomenta l’ocupació i el creixement econòmic.

Zones verdes i espais esportius, també a l’abast dels veïns

Els espais comuns del CAPI inclouen menjador, aules per a tallers/actes, i habitacions dobles, triples i adaptades a persones de mobilitat reduïda, algunes de les quals tenen comunicació entre si per fer-les ampliables a unitats familiars amb més membres. A més, les instal·lacions disposaran de zones verdes per activitats a l’aire lliure i espais esportius per a infants i joves. Fruit del conveni que el Ministeri ha signat per promoure l’esport als centres d’acollida, el Comitè Olímpic Espanyol col·laborarà en el disseny dels espais esportius del CAPI de Tàrrega, que a més dels residents també podran ser utilitzats pels veïns de la zona. La construcció del CAPI de Tàrrega respon a una estratègia per incrementar la capacitat i l’eficiència del sistema d’acollida de les persones sol·licitants de protecció internacional. L’acció s’engloba dins el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) amb finançament dels fons Next Generation.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.