El Ple de la Diputació de Lleida aprova destinar més de 3,4 M€ a les llars d’infants municipals

També s’ha donat llum verda al Pla econòmic per al finançament dels serveis socials bàsics de teleassistència i prestació d’urgència social dels consells comarcals i l’Ajuntament de Lleida de l’anualitat 2020,  per un valor de 901.000 €

 

La sessió plenària ha donat suport a dues mocions que demanen, d’una part, donar un suport explícit al sector agrari de la fruita dolça de les Terres de Lleida davant de la campanya de desprestigi que hi ha i iniciar una campanya institucional en la seva defensa, i de l’altra, garantir una campanya agrària digna

 

El Ple telemàtic de la Diputació de Lleida, presidit per Joan Talarn, ha aprovat aquest dijous el Pla de Cooperació Municipal per fer front a les despeses de funcionament de les llars d’infants de titularitat municipal del curs 2018-2019 per un valor de 3.431.900 €.

 

El Pla proposa incrementar l’aportació de la Diputació de Lleida al finançament del funcionament de les llars d’infants fins arribar als 1.000 € per alumne, tenint en compte que la crisi sanitària provocada per la Covid-19 ha suposat un increment de les despeses dels ens locals i també una disminució dels ingressos derivats de les taxes i preus públics en tancar-se molts serveis i equipaments de titularitat municipal i en deixar-se de prestar altres activitats que requerien la utilització privativa o l’aprofitament especial dels béns del domini públic municipal.

 

La distribució dels diners es fa en funció de la mitjana d’alumnes matriculats en cada llar d’infants de titularitat municipal durant el curs escolar 2018-2019. La mitjana del nombre d’alumnes per centre surt del nombre d’alumnes mensual dels mesos de setembre del 2018 al juny del 2019 certificat pels secretaris/es-interventors/es dels ens municipis titulars de les llars d’infants.

 

En aquest sentit, el vicepresident Jordi Latorre ha expressat la seva satisfacció perquè aquests diners arribaran als ajuntaments amb rapidesa per fer front a la incertesa que genera el futur davant de la implosió de la pandèmia sanitària. En aquest sentit, ha recordat que la justificació d’aquests ajuts es farà diferida en el temps “perquè entenem que ara la màxima quantitat de diners han d’estar als municipis”.

 

El Ple, però, ha començat amb la intervenció del president de la Diputació, Joan Talarn, que s’ha felicitat per l’entrada de la regió sanitària de Lleida a la fase 3, en el que “serà una nova normalitat amb usos socials nous”, i ha recordat que caldrà ser conscients del que es pot perdre. Talarn ha donat suport als serveis sanitaris per la feina feta durant la pandèmia i ha recordat els ajuts que la Diputació ofereix als ajuntaments fructícoles en la campanya de la recollida de la fruita, així com la demanda feta arribar al president de la Generalitat respecte de la necessitat de la regularització de l’arribada d’immigrants.

 

Declaracions institucionals

 

Aquesta intervenció ha donat pas a la lectura, per part del diputat del grup d’Unitat d’Aran, Amador Marqués, de la declaració institucional amb motiu dels 30 anys de la Llei 16/1990, de 13 de juliol, sobre el règim especial d’Aran, en la qual es reconeix el règim especial d’Aran en el desplegament del seu autogovern com la millor forma de governança del segle XXI, atesa la seva singularitat territorial i cultural i com a font de riquesa cultural i lingüística al conjunt del Pirineu i la demarcació de Lleida.

 

Posteriorment, la diputada d’Igualtat, Helena Martínez, ha llegit una altra declaració institucional amb motiu del 28 de juny de 2020, Dia Internacional de l’Orgull LGBTI “Els nostres drets són els vostres drets, el meu orgull és el teu orgull”, en què s’assumeix el compromís de visibilitzar el 28 de juny i mantenir, la resta de l’any, el compromís amb el dret a ser, vestir-se, expressar-se i estimar com cadascú vulgui, amb tots els drets i tot l’orgull.

 

Premi de recerca Elvira Godàs Vila

 

El Ple ha continuat amb l’aprovació inicial de les bases reguladores per a la concessió del Premi de recerca Elvira Godàs Vila, que es farà a través del Servei d’Arxius, Estudis i Informació. El premi –dotat amb 10.000 €– vol donar suport a projectes de recerca i difusió cultural i històrica d’àmbit local i comarcal alhora que impulsar les xarxes d’investigació i de difusió del coneixement d’aquells treballs que s’endinsin en la història contemporània de la demarcació i que es fonamentin parcialment o totalment en els diferents fons documentals de la Diputació de Lleida i els seus organismes autònoms.

 

S’ha aprovat també el Pla econòmic per al finançament dels serveis socials bàsics de teleassistència i prestació d’urgència social dels consells comarcals i l’Ajuntament de Lleida, de l’anualitat 2020,  per un valor total de 901.000 € i que fan referencia a ajuts d’urgència a aquestes administracions en l’àmbit de la lluita contra la pandèmia de la Covid-19.

 

El Ple també ha donat el vistiplau al conveni marc de col·laboració amb el Conselh Generau d’Aran pel qual la Diputació aporta 245.000 € pel foment de la llengua aranesa, el turisme, la promoció econòmica, la restauració del patrimoni arquitectònic i béns culturals, i pel Centre de Tecnificació d’Esports d’Hivern, durant les anualitats 2020-2023.

 

D’altra banda, s’ha aprovat el conveni marc amb la Universitat de Lleida (UdL) que correspon a activitats culturals i de promoció de la cultura, de la celebració de la Universitat d’Estiu, la revista Arqueologia de Ponent, la promoció i difusió dels estiu de grau, màster i doctorat; la titulació de Diplomat/da Sènior en Cultura, Ciència, Tecnologia i Societat per a persones més grans de 50 anys;  la Càtedra d’Innovació Social, la Càtedra Abel Martínez “Educació i Adolescència”, la Càtedra d’Educació i Patrimoni Immaterial del Pirineu, la Càtedra d’Escacs, Educació i Desenvolupament Cognitiu; la Càtedra de l’Empresa Familiar, i el Màster d’Hisendes Locals. Les actuacions tenen vigència fins al 2023, amb una aportació de la Diputació de 171.500 €.

 

El Ple també ha donat llum verda al conveni de col·laboració entre les diputacions de Lleida i Osca per a l’establiment d’una estratègia d’actuació i gestió integral de l’entorn de l’Embassament de Canelles i del Congost de Mont-rebei, amb una aportació de 30.000 €.

 

Durant la sessió plenària, s’ha donat el vistiplau al conveni de col·laboració entre la Diputació de Lleida, l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida i el Servei Català de la Salut per fomentar la recerca hospitalària a Lleida, anualitat 2019, amb una aportació de 279.300 € per al programa Post-MIR 2019 i de Promoció de la Recerca que implica una convocatòria d’ajuts per part de l’IRBL per a la contractació durant un any de nous professionals que hagin acabat el període de formació especialitzada (MIR, EIR, PIR, FIR) i estudiants predoctorals en Ciències de la Salut de la Universitat de Lleida.

 

Convenis amb consells comarcals per a projectes FEDER

 

En un altre punt de l’ordre del dia, s’han tractat diferents convenis de col·laboració amb els consells comarcals de l’Alt Urgell, el Solsonès i el Pallars Jussà, corresponents a projectes FEDER de Catalunya 2014-2020.

 

Concretament, la Diputació de Lleida, a través del Patronat de Promoció Econòmica, aportarà més d’1 M€ (1.010.936,56 €) per als tres projectes, que corresponen al 25% de les despeses elegibles de cadascun i que suposen unes aportacions de 354.368,90 € per a l’operació “Impulsa energia. Millora de l’eficiència energètica de l’enllumenat i edificis públics a l’Alt Urgell”; de 373.101,37 € per a l’operació “Foment del patrimoni natural d’interès turístic al Pallars Jussà”, i de 283.466,29 € per a l’operació “Illa cultural de Solsona, un eix vertebrador del turisme i la cultura al Solsonès”.

 

D’altra banda, s’han aprovat convenis de col·laboració amb l’IRTA i l’Ajuntament de Tàrrega, respectivament, per a l’execució de les operacions que formen part del PECT “Motors Segarra-Garrigues, anualitat 2020. Creixement econòmic al territori Segarra-Garrigues impulsat per la innovació als nous regadius i la promoció de la cooperació vertical amb agroindústries”, i per l’execució de l’operació “Coordinació, gestió i seguiment”.

 

Mocions

 

En l’apartat de les mocions, la sessió plenària ha donat suport a la moció presentada per JxCat que demana donar un suport explícit al sector agrari de la fruita dolça de les Terres de Lleida davant de la campanya de desprestigi que hi ha, així com iniciar una campanya institucional en la seva defensa. Davant de la crisi de la pandèmia de la Covid-19, es demana que el SOC recuperi els ajuts que posava a disposició de la pagesia per a l’habilitació i adaptació d’allotjaments per a treballadors del camp; i a la presentada pels grups del PSC i UA respecte de garantir una campanya agrària digna.

 

També s’ha aprovat la moció presentada pels grups de UA i PSC a favor de realitzar les PAU de forma permanent a la Val d’Aran; s’ha donat suport a la moció presentada pel grup de C’s a favor del desenvolupament del Pla de Mobilitat Sostenible 2020-2025, i s’ha donat el vistiplau parcial a la moció presentada pel grup d’ECP de suport als municipis en la detecció i l’inventari d’habitatges anòmalament buits.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.