El programa “Connecta Lleida Pirineus” us explica l’evolució del mural de gran format a l’EA Ondara, realitzat per Lily Brik i Erik Schmitz

Finalment, i després de més d’un any de gestació i recerca, el projecte artístic i pedagògic liderat per l’artista Lily Brik, es materialitzarà la primera quinzena de maig.

La façana principal de l’Escola d’Art Ondara de Tàrrega serà l’escenari en què prendrà forma aquest projecte disruptiu de gran format. La reconeguda artista Lily Brik, juntament amb l’escultor i professor Erik Schmitz, ha creat una tècnica innovadora pel mural matèric i volumètric que es realitzarà a la façana de l’EA Ondara. Aquest projecte ha estat desenvolupat amb la implicació directa de l’alumnat del centre, que va iniciar al març del 2020, sota la direcció de la mateixa Lily Brik, un procés de recerca simbòlica, temàtica, cromàtica i compositiva, que ha confluït en la proposta final. D’aquesta manera, l’alumnat ha participat en l’evolució del projecte des del primer moment, aprenent i vivenciant com es duu a terme un projecte artístic de gran format en tots els seus aspectes; tant els teòrics i tècnics en el seu desenvolupament, com els aspectes artístics i pràctics que s’esdevindran en aquest tram final.

La innovadora tècnica que s’emprarà per materialitzar el mural ha estat fruit d’un procés de recerca i desenvolupament (R+D), després de descartar treballar amb argila, que era la idea inicial de l’artista en valorar que darrera la façana a intervenir s’hi troba l’emblemàtica aula- taller de ceràmica de l’EA Ondara, una de les més destacades de la península en actiu, de la mà del reconegut mestre ceramista Magí Sambola, que també ha col·laborat en aquest procés de R+D artístic assessorant la pintora Lily Brik. Tot plegat ha fet que el projecte hagi anat prenent uns matisos tan propis que fan d’aquest mural una obra totalment singular i un punt d’inflexió en l’obra de l’artista Lily Brik, que per aquesta ocasió deixarà els esprais de graffitti per treballar aquest cop, conjuntament amb l’escultor Erik Schmitz, amb el martell i el cisell, amb pasta de morter i amb pigments minerals en pols des de la grua elevadora. Un projecte de gran format amb diferents dimensions, artístic, pedagògic i de R+D, i que vol ser alhora una reivindicació de la cultura, que es troba actualment en un moment molt complicat tot i ser més necessària que mai. L’obra es titula “Junts fem l’Ondara” i la pintora Lily Brik la descriu de la següent manera;

“És una proposta basada en les possibilitats de fer un mural amb matèria, i amb una gamma cromàtica concreta de l’entorn i del context. La temàtica que recorda al moment en què els castellers fan pinya, descriu el procés d’unió i d’ajuda. I és fruit d’un procés realitzat amb els mateixos alumnes, que estan formant-se per esdevenir també artistes, pel que hi ha hagut una connexió molt sincera i sorprenent.

L’estil pictòric pretén basar-se en quelcom similar a un estudi d’anatomia o un apunt ràpid de dibuix, ja que totes les idees creatives sorgeixen primer d’un esbós, que podria entendre’s com un símbol de qualsevol estudi artístic.”

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.