El programa Connecta Lleida Pirineus ha presenciat en directe com treballen els escultors del “Maldant la pedra” a la localitat de Maldà

“Maldant la pedra” (Festival d’Intervenció Escultòrica i Sociocultural en la Pedra), iniciativa pionera a Catalunya que vol reivindicar, divulgar i promoure el valor de la pedra com a element patrimonial i artístic

El municipi de Maldà s’ha convertit  en la capital catalana de l’escultura en pedra amb l’inici de la primera edició de “Maldant la pedra” (Festival d’Intervenció Escultòrica i Sociocultural en la Pedra), iniciativa pionera a Catalunya que vol reivindicar, divulgar i promoure el valor de la pedra com a element patrimonial i artístic. El festival, que es desenvoluparà al llarg de tota la setmana, inclou intervencions en viu per part d’escultors, exposicions, conferències, tallers i concerts, activitats centrades específicament en el món de la pedra treballada. Cal remarcar que un dels elements característics de Maldà, petit municipi de la comarca lleidatana de l’Urgell, és precisament l’abundància de construccions de pedra seca.

El festival, que neix també amb la voluntat de col·locar Maldà dins del mapa cultural i turístic català, té en aquesta jornada inaugural tres activitats destacades: la presència de 5 escultors que porten a terme sobre el terreny sengles intervencions artístiques en pedra; la inauguració de l’exposició “Dorum”, de l’escultora Marta Pruna, i la conferència titulada “Camí de vida”, a càrrec d’aquesta mateixa artista.

Els escultors, protagonistes

Els escultors que estan elaborant en directe creacions en pedra al municipi, concretament al Camí de pujada al turó de Sant Joan, són Marta Pruna, Nacho Culleré, Normar Cuixé, Noemí Palacios i Kim Schmitz. Les obres romandran instal·lades en aquesta zona i la intenció al llarg dels anys conformaran un gran parc escultòric a l’aire lliure.

Marta Pruna, nascuda a Barcelona i resident a Cervià de les Garrigues (les Garrigues), és doctora en Belles Arts i destaca per les escultures en pedra de tall escarpat que ens retornen als nostres orígens més primigenis (que poden recordar els tòtems o l’art africà), amb representacions del cos humà com a individu particular i integrant d’un grup social. El seu estil ha estat qualificat de “figuratiu abstracte”. Ha fet nombroses exposicions nacionals i internacionals.

L’escultor de Mollerussa (el Pla d’Urgell) Nacho Culleré treballa en la creació de projectes escultòrics en pedra (utilitza també altres materials) de petit, mitjà i gran format. Destaca per les figures humanes d’estil esquemàtic i estilitzat. D’altra banda, ha restaurat obres escultòriques situades en diverses poblacions lleidatanes.

Ramon Guixé -artísticament Nomar Guixé- treballa l’escultura, la pintura, el gravat i la ceràmica en el seu taller a Puigverd d’Agramunt (l’Urgell). La seves obres, molt particulars i personals, són abstractes, surrealistes, plenes de metàfores enigmàtiques i amb un profund contingut poètic. Guixé es declara enemic de la descripció objectiva i de l’academicisme.

L’escultora de Sabadell Noemí Palacios busca crear una escultura com simbiosi de forma, espai i contingut, reflectint aquells sentiments continguts que expressa amb força a través de cadascuna de les seves peces. El resultat final és el d’unes construccions lliscants, tènues i sinuoses que evoquen els somnis i desitjos de l’ànima. Cada peça seva és el resultat de la recerca de l’essencial, utilitzant un llenguatge directe fent de la pedra el material protagonista.

Nascut a Alemanya i criat a Ponent, l’artista multidisciplinar Erik Schmitz -Kim Schmitz– viu actualment a Ivars d’Urgell (el Pla d’Urgell), on treballa el gravat, els murals, la pintura i molt especialment l’escultura, sobretot en gran format. A través d’aquesta, reivindica valors com el respecte a la naturalesa, representant figures d’animals i amb la utilització de materials reciclats.

Quant a l’exposició “Dorum”, de l’escultora Marta Pruna, es farà al Bar Centro de Maldà i consistirà en un seguit de dibuixos i escultures, destacant les pertanyents al projecte “Balcons”, figures fetes amb pedra, amb el suport de ferro, que volen mostrar “l’espai intermedi entre l’àmbit privat i l’àmbit públic de les persones”. A la xerrada “Camí de vida”, que es desenvoluparé en el mateix local, Pruna explicarà la relació entre el projecte “Camí dels 7 sentits”, una sèrie de 30 escultures —algunes d’un format monumental— distribuïdes per un camí en plena natura, a 2 quilòmetres de Cervià de les Garrigues, i l’obra que està portant a terme aquesta setmana a Maldà.

Els objectius del festival

L’objectiu principal de “Maldant la Pedra” és posar en valor la pedra com a element bàsic en l’evolució de la humanitat, principalment des del punt de vista constructiu i artístic, present en quasi totes les cultures, i molt especialment en la mediterrània. La creació d’escultures al municipi de Maldà, prevista dins del festival, dona continuïtat a la seva presència secular en marges, d’aljubs, cabanes de volta, balmes murades, esteles, cogulles i altres elements patrimonials.

D’altra banda, es pretén promoure l’art com a element cultural present als micropobles, com Maldà, amb la finalitat que aquests puguin gaudir també d’un patrimoni i d’una oferta de lleure i cultura, circumscrita generalment a les grans poblacions amb una gran massa de gent potencialment usuària d’aquesta oferta.

Finalment, el festival generarà itineraris lligats a l’elaboració de pedra pel terme municipal de Maldà. Aquestes rutes es faran a partir d’elements tradicionals lligats a l’activitat agrícola sedentària (aljubs, marjades, basses, cabanes, balmes murades, cogulles…), en elements arquitectònics referents (el castell, les esglésies, cases, molins, etc.) i en elements estètics (creacions escultòriques) generats pel mateix festival. La intenció és que la iniciativa sigui un referent a Catalunya i un focus d’interès turístic i cultural per a Maldà.

La proposta està organitzat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Maldà i té la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal de l’Urgell i Romà Infraestructures i Serveis.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.