El sector del turisme actiu i d’esports d’aventura de Lleida preveu que enguany es contractin més 750.000 serveis

Perelló presidint la presentació de la turisme actiu 2019-La presidenta de la Diputació, Rosa Maria Perelló, ha presidit la presentació de la nova temporada avui a Llavorsí (Pallars Sobirà), que arrenca amb grans novetats i unes cites esportives del circuit mundial que li donen un nou impuls com a referent internacional.

 -En el marc de la presentació ha tingut lloc la primera baixada de barques de rafting en forma de proves pel nou tram navegable sense interrupcions del riu Noguera Pallaresa situat a la altura de la presa de l’Hostalet de Sort.

En el decurs de la presentació de la nova temporada de turisme actiu i esports d’aventura de les comarques de Lleida que s’ha fet aquest matí a Llavorsí (Pallars Sobirà), la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha refermat la voluntat de l’ens lleidatà de donar suport a un sector que “és un puntal importantíssim per a l’economia de Lleida” i que a més enguany es presenta amb unes “grans expectatives” traduïdes en una previsió de creixement del 5% en el nombre de serveis. Perelló ha destacat que el turisme actiu i d’aventura cada cop atreu més visitants, alhora que les comarques del Pirineu lleidatà acullen també proves esportives d’àmbit internacional (com el Campionat del Món de Caiac de freestyle, que tindrà lloc del 29 de juny al 6 de juliol a Sort i La Seu d’Urgell acollirà el XL Campionat Mundial de Piragüisme d’Aigües Braves, del 24 al 29 de setembre). D’altra banda, aquest matí ha tingut lloc la primera baixada de tres barques pel tram del riu Noguera Pallaresa situat a la altura de la presa de l’Hostalet de Sort (el Pallars Sobirà). Aquest tram, actualment en període de prova, ha estat habilitat amb una rampa de 12 metres per tal de disposar d’un curs navegable ininterromput de 50 quilòmetres.

La temporada 2019 comença amb 228 empreses, distribuïdes pel conjunt de les comarques lleidatanes, que ofereixen els seus serveis en activitats de terra, d’aire i d’aigua amb l’objectiu de superar per primera vegada la contractació dels 750.000 serveis. La nova campanya presenta novetats importants, com ara la prolongació de la navegabilitat sense interrupcions per a les embarcacions de ràfting i caiac del riu Noguera Pallaresa, que passarà dels 15 fins als 50 km, i a partir de l’1 de maig des de la presa de la Llosa del Cavall, a la Vall de Lord (el Solsonès), es podrà practicar la disciplina bungeejumping (salt amb corda elàstica), que es convertirà en el tercer salt més alt del món des d’una plataforma situada en una presa. D’altra banda, Sort i la Seu d’Urgell seran aquest any 2019 escenaris del Mundial de Piragüisme d’Aigües Braves. La temporada 2018 es va tancar amb 731.000 serveis contractats, amb un increment d’un 3,2 % d’activitats amb relació a l’any anterior i un impacte econòmic d’aquest sector de 102,5 milions d’euros.

La Diputació de Lleida, mitjançant el Patronat de Turisme, conjuntament amb l’Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, han fet avui a Llavorsí la presentació de la nova temporada 2019 d’esports d’aventura i turisme actiu a les comarques de Lleida. L’acte, presidit per la presidenta de la Diputació, Rosa Maria Perelló, ha comptat amb la participació del president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús; el president de l’Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà, Florido Dolcet; el vicepresident del Patronat de Turisme de la Diputació i alcalde de Rialp, Gerard Sabarich, i el director, Juli Alegre, i l’alcalde de Llavorsí, Josep Vidal. També hi han assistit diversos alcaldes de la comarca del Pallars Sobirà i els responsables de les empreses que han participar en la mostra i l’exhibició d’activitats en aquesta presentació.

La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha fet la presentació de l’estudi que anualment elabora el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida pel que fa al balanç de l’activitat de l’any anterior i les previsions de cara a la nova temporada.

En aquest sentit, Perelló ha destacat que la campanya 2019 es presenta amb força optimisme i una previsió de creixement d’un 5 % amb relació a l’any 2018, la qual cosa representarà superar per primera vegada la contractació dels 750.000 serveis. Entre els aspectes que influeixen en aquest major optimisme de cara a la nova temporada figura l’ampliació dels quilòmetres navegables sense interrupcions del riu Noguera Pallaresa, que passarà enguany dels 15 fins als 50 km una vegada finalitzades les obres de la presa d’Hostalets, com també la recuperació dels grups d’escolars i l’augment dels turistes estrangers. L’any 2018 aquests darrers van contractar el 13 % dels serveis, quan els anys 2016 i 2017 només van representar al voltant d’un 11 %.

D’altra banda també hi incidiran de forma positiva les diferents competicions mundials que acolliran enguany Sort i la Seu d’Urgell, que al marge de poder incrementar el nombre de serveis entre els acompanyants i visitants també donaran una projecció internacional de la destinació turística de les comarques del Pirineu de Lleida i de la seva oferta turística vinculada amb el turisme actiu. Així mateix, es detecta un interès cada vegada més gran pel senderisme i el trekking, juntament amb una major fidelització que s’està produint entre els aficionats a les activitats d’aire, de manera que es preveu poder continuar creixent de cara a la nova temporada al voltant del 5 % respecte a l’any 2018.

Si s’assoleix aquest objectiu, el nombre d’activitats se situaria en els millors percentatges obtinguts a la demarcació de Lleida, fins i tot millors que a l’inici de la crisi, però amb una major xifra d’empreses que operen en el conjunt del territori.

La temporada de turisme actiu i esports d’aventura 2019 comença amb 228 empreses que ofereixen els seus serveis amb una cinquantena d’activitats al conjunt de la demarcació: 182 pertanyen a la zona del Pirineu i el Prepirineu (repartides entre les 63 del Pallars Sobirà, les 24 de la Val d’Aran, les 22 de l’Alt Urgell, les 18 de la Cerdanya, les 18 de l’Alta Ribagorça, les 19 del Solsonès i les 18 del Pallars Jussà) i 46, a la plana de Lleida (amb 12 empreses a la Noguera, 9 al Segrià, 8 a l’Urgell, 5 al Pla d’Urgell, 7 a les Garrigues i 5 a la Segarra), segons les dades de l’estudi que porta a terme el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida.

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.