El targarí Jordi Claramunt crea una habitació de gel en el famós ICEHOTEL de Jukkasjärvi, a Suècia

16970-1548092478-1400x1400Claramunt ha estat un dels 35 artistes de tot el món seleccionats en la construcció de la darrera edició de l’hotel de gel ICEHOTEL

L’artista targarí Jordi Claramunt ha estat un dels 35 artistes de tot el món seleccionats en la construcció de la darrera edició de l’hotel de gel ICEHOTEL a la localitat de Jukkasjärvi, a Suècia.
Aquest hotel està completament format per blocs de gel que s’han de construir cada temporada, ja que, en arribar els desglaços de la primavera, l’hotel desapareix gairebé per complet.
Claramunt, conjuntament amb l’artista suec Jonas Johansson i l’arquitecte eslovac Lukas Petko, han dissenyat una de les 15 habitacions que s’han construït aquesta temporada en el que va ser primer hotel de gel del món.
Claramunt ha explicat a Ràdio Tàrrega que la iniciativa d’optar a participar en aquest projecte artístic “va sorgir fa un parell d’anys, quan el meu amic també artista Jonas Johansson, em va comentar que hi havia aquest hotel a Suècia que fa molts anys que funciona i que es feien les habitacions de gel. Vam pensar a fer una proposta i vam fer equip amb l’arquitecte eslovac Lukas Petko i vam ser seleccionats”.
Claramunt ha explicat a la nostra emissora que la seva habitació porta el nom de “Haven”, i consisteix “en una cúpula de blocs de gel que és translúcida i la llum al passar a través fa uns efectes molt bonics a les parets. Davant la cúpula hi ha dos guardians; una guineu i una au Fènix fets de gel amb la llum que els hi ve de sota, i després hi ha el llit de gel que suporta el somier de fusta”.
L’hotel Jukkasjärvi està construït de la manera més efímera que ningú pugui imaginar, molt a prop del riu Torne, a la Lapònia sueca. De fet, les aigües congelades d’aquest riu són les que serveixen cada any per donar forma a l’hotel de gel. A més d’això, s’extreuen els blocs de gel del riu per crear tota mena d’escultures artístiques, que es distribueixen per les diferents habitacions i zones comunes del famós Icehotel.
La idea d’aquest hotel efímer va sorgir en la dècada dels vuitanta, quan tan sols estava format per un iglú enmig del no-res. L’èxit de l’establiment va ser tal que a poc a poc s’ha anat reinventant per arribar a ser el que es pot visitar en l’actualitat.
Avui en dia l’hotel Jukkasjärvi està construït sobre uns 4.000 metres quadrats, distribuïts entre les famoses habitacions gelades, algunes cabanes de fusta amb el sostre transparent, que permeten contemplar les aurores boreals, un bar i una sala de cinema.
A l’interior de les gèlides habitacions de l’hotel la temperatura és d’uns 7 graus centígrads sota zero, una sensació molt més agradable que la de l’exterior que pot arribar als 20 graus sota zero. Òbviament, els responsables de l’establiment han tingut tot en compte i hi ha una habitació amb les parets de fusta, on els clients poden entrar en calor.

El targarí Jordi Claramunt ha estudiat batxillerat artístic a l’Escola d’Arts i Oficis de Tàrrega i posteriorment Art electrònic a l’Escola Superior de Disseny ESDI de Sabadell. Llicenciat en Arts Visuals a la Universitat de Salford (Manchester). Dins les seves exposicions cal destacar les exposicions col·lectives “XXI Emerging Artist” a Manchester, “Terra Cotta Terra Cruda” a Macherata-Italia, “Amics de l’arbre” a Tàrrega i “Anime Buskers” a Grottammare-Italia. També destaca la seva activa col·laboració en el projecte HEXXADOM conjuntament amb l’artista també targarí David Giribet i que va ser exposat al Barcelona Light Festival de Barcelona del passat 2018.

Foto: Ice suite HAVEN artistes Jordi Claramunt (Catalunya) Jonas Johansson (Suecia) Lukas Petko (Slovakia) Fotografia: Asaf Kliger

Enllaç al Vídeo de la creació de l’ICEHOTEL

Ràdio Tàrrega

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.