Els projectes de Clàudia Barberà Miró i Nico Jongen, seleccionats en la tercera convocatòria del programa Hivernem

FiraTàrrega i l’Institut Ramon Llull impulsen aquesta iniciativa per fomentar la recerca per a l’escriptura de creacions artístiques vinculades a les arts escèniques i a l’espai públic

Els projectes de Clàudia Barberà Miró i Nico Jongen s’han endut la tercera convocatòria del programa Hivernem impulsat per FiraTàrrega i l’Institut Ramon Llull i a la qual s’han presentat 19 candidatures de diferents projectes que han abordat en la seva majoria temàtiques com l’arquitectura, les identitats i la crisis climàtica vinculades a l’espai públic.

L’objectiu d’aquest programa és contribuir al desenvolupament de processos d’escriptura en les millors condicions, a través de la recerca, l’intercanvi de coneixement i la mentoria amb experts que garanteixin l’excel·lència de l’escriptura, la investigació i la creació.

El projecte presentat per Clàudia Barberà Miró, integrant de la companyia Última, juntament amb Alejandro Santaflorentina i Noemí Costa, porta per títol Idil·li i es tracta d’una investigación per determinar com interaccionen l’espai públic i el món vegetal, imaginant contextos on els humans no ens situem en el centre del relat. Inspirant-se en els Idil·lis del poeta grec Teòcrit, el projecte planteja una recerca al voltant de la complementarietat de la ciutat i el camp.

Incendis, el projecte de Nico Jongen, vol investigar al voltant dels incendis en relació amb la ciutadania i l’imaginari col·lectiu. La recerca posarà el focus a fer entrevistes a habitants de diferents parts del territori, professionals que orbitin al voltant del camp, el medi ambient i els incendis. En un món abocat a catàstrofes naturals a causa del canvi climàtic, Incendis té com a objectiu reflexionar al voltant d’accions comunitàries que imaginin relats de futurs esperançadors.

La comissió de selecció ha considerat que els dos projectes complien amb escreix els objectius especificats a les bases de la convocatòria sobretot en relació a l’interès de la temàtica proposada. A més de destacar per ser creadors que formen part d’una generació jove interessada en l’espai públic i posar el canvi climàtic i el medi ambient al centre, així com implicar la ciutadania dins del procés de recerca. Es tracta doncs de dues propostes coherents i amb mirada contemporània.

Aquesta comissió estava integrada per persones representants de FiraTàrrega, l’Institut Ramon Llull, l’Institut d’Estudis Baleàrics i un representant extern de l’àmbit universitari.

Els artistes es beneficiaran del marc temporal d’un any (1 gener 2023 – 31 desembre 2023) per a completar la seva recerca i comptaran amb:

  • una aportació en metàl·lic de 5.770 EUR per projecte seleccionat.
  • assessorament per part de persones expertes en la matèria o disciplina objecte de cada proposta.
  • una residència de pensament de 5 dies, entre febrer i març de 2023, a FaberLlull (Olot), amb desplaçament, estada i manutenció coberts pel programa.
  • una residència de treball de 5 dies, entre abril i juny de 2023, a FiraTàrrega (Tàrrega), amb desplaçament, estada i manutenció coberts pel programa.
  • una residència internacional d’intercanvi de coneixement virtual o presencial, segons ho requereixi la metodologia de treball i el context entre juliol i octubre de 2023.

La presentació pública dels treballs finals de recerca es farà en el context de FiraTàrrega 2023 (del 7 al 10 de setembre).

CLÀUDIA BARBERÀ MIRÓ Directora de fotografia, il·lustradora i educoartista interessada en la cruïlla entre l’art i l’educació. Ha treballat com a directora de fotografia en diversos documentals i projectes de videodansa i com a directora de llums en diverses peces escèniques de companyies com Kernel Dance Theatre o coreògrafes com Clàudia Mirambell. Forma part de la companyia Última integrada també per Alejandro Santaflorentina i Noemí Costa. Última és un equip de persones que desenvolupen projectes d’arts escèniques que impliquen una recerca tant pel que fa a l’exploració de nous llenguatges expressius com de noves formes de producció artística.

NICO JONGEN Estudia direcció i dramatúrgia a l’Institut del Teatre de Barcelona. Creador de la companyia Ça marche, amb qui desenvolupa diversos projectes coproduïts per festivals com el TNT de Terrassa, o el Festival Grec i espais escènics com la Sala Hiroshima, el Teatre Lliure o la Fundació Joan Brossa. Ha treballat com a dramaturg de la companyia La Veronal, Antes Collado, així com a ajudant de direcció de dramaturgs com Roger Bernat i directors de cinema com Julio Wallovits. En l’actualitat treballa en l’espectacle Behind the scenes que s’estrenarà al Festival TNT 2023.


Informa: Redacció

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.