Endesa inverteix 9 MEUR en duplicar la capacitat de transport d’una línia elèctrica centenària a Ponent per adaptar-la a les necessitats actuals

endesa

Endesa ha finalitzat recentment la renovació integral d’una línia elèctrica d’alta tensió amb més de 100 anys d’història que evacua l’energia hidràulica generada a la central de Camarasa i arriba fins a Cervera. La inversió, de 9 milions d’euros –aportats íntegrament per la Companyia–, ha permès duplicar-hi la potència a transportar, necessitat generada arran de la proliferació de parcs fotovoltaics i centrals de cogeneració situades a les comarques de la Noguera, el Pla d’Urgell, la Segarra i l’Urgell.

La remodelació, que s’ha portat a terme en quatre fases, va començar fa poc més de quatre anys, justament quan va complir-se el centenari de la posada en servei d’aquesta infraestructura, construïda per portar l’energia excedentària de les comarques de Lleida a les zones de més demanda a l’entorn de Barcelona. En els últims anys, i com a conseqüència de l’increment de generació a Ponent –que no ha vingut acompanyat d’un creixement de demanda al territori– el saldo exportador ha augmentat i s’ha hagut de redissenyar la línia per no provocar saturacions en aquest eix a 110 kV, considerat un dels pilars de l’electrificació de Catalunya. Així doncs, la infraestructura –de doble circuit– ha passat de tenir una potència de 81 MVA per cada línia a tenir-ne 150, és a dir, que compta ara amb un total de 300 MVA.

En aquest sentit, la nova línia ha conservat el mateix traçat que l’anterior, però compta amb 44 quilòmetres de longitud de nou cablejat i 227 torres metàl·liques de 15 a 21 metres d’alçada –en funció de les necessitats de cada ubicació i de les condicions d’utilització previstes–, que s’han canviat per unes de dimensions més reduïdes i que, per tant, generen menys impacte visual al llarg del seu traçat, el qual s’estén entre els termes municipals de Cervera, Torreta i Florejacs i Els Plans de Sió, a la comarca de la Segarra, Ossó de Sió, Puigverd d’Agramunt i Agramunt, a l’Urgell, i Preixens, Montgai, Cubells i Camarasa, a la Noguera.

Els treballs, especialment en l’última fase, han estat de gran complexitat donada l’orografia de la zona i s’han realitzat mitjançant l’ús d’helicòpter i professionals especialitzats.

D’altra banda, aquesta acció forma part del Programa d’Acords Voluntaris per a disminuir les emissions de gasos amb efecte hivernacle que impulsa l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya, al qual Endesa es va adherir el 2012. En concret, la renovació de la línia comporta la reducció de pèrdues per efecte Joule –producció de calor en un cable en ser recorregut per un corrent elèctric–, ja que el nou cablejat oposa menys resistència al pas de corrent i es redueix així l’energia perduda en la seva distribució.

L’estalvi de pèrdues equival a 4.289 MWh anuals, la qual cosa suposa un estalvi en emissions de CO2 equivalent a 1.087,82 tones, és a dir, al consum energètic (llum i gas) de 270 llars, de 75,2 m2, en un any.

A més, el cable que s’ha estès és d’alumini, un material que per les seves característiques és més fiable i presenta millors prestacions mecàniques i elèctriques que milloren les condicions de seguretat de la infraestructura i, de retruc, la qualitat del subministrament a les subestacions que alimenta.

Aquesta actuació forma part dels plans d’inversió d’Endesa a les comarques de Lleida amb l’objectiu d’adequar les infraestructures elèctriques a les necessitats del territori.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.