Especial “Festival Embarrat 2016” Museu de Cal Trepat de Tàrrega

Ocupar l’espai públic per convertir-lo, per uns moments , en esapi de transit cultural i d’acció efímera i divertida en una proposta lúdica i participativa. Amb aquest objectiu Albert Gusi  dona el tret de sortida a l’Embarrat, el festival de creació contemporània de Tàrrega.

Arribant a Cal Trepat, centre neuràlgic del festival, descobrim la Gran Màquina III. Diferents espais de l’antiga fàbrica, avui convertida en el Museu de la Mecanització Agrícola, acullen aquesta exposició central que gira al voltant d’una temàtica concreta. 27 artistes locals i internacionals hi exposen  les seves obres que han creat reflexionant sobre la idea dels objectes en desús.

En una societat postindustrial altament tecnificada, el model econòmic neoliberal promou insistentment la compra contínua de nous productes i serveis a través d’eines de control psicològic com la publicitat i el màrqueting. Les obres de la Gran Màquina són plenes de crítiques a aquest sistema voraç de l’usar i llençar. Avançant a la zona dels antics forns de la foneria de Cal Trepat trobem la instal·lació de Jaume Amigó, inspirada en un llibre.

El targarí David Giribet presenta una proposta interactiva. Una antiga màquina recreativa que va formar part de l’entreteniment dels joves nascuts entre els 70 i els 80 i que contrasta amb l’actual omnipresència de dispositius mòbils que avui també inclouen aquesta funció.

Explorar les possibilitats dels objectes obsolets, trobats o heretats i fer-ho insitu és el que planteja l’artista Júlia Marquès. L’Embarrat també és ple d’accions, performances i concerts de música electrònica i experimental. En el decurs del certamen es coneixen els noms dels guanyadors del premi Embarrat 2016. Són els ebrencs Zoraida Roselló i Jaume Vidal per l’obra Animalització, un curtmetratge que sorgeix de la controvèrsia per la presència d’un monument franquista a Tortosa. La casualitat va voler que guanyessin el premi el mateix dia que a Tortosa se celebrava el referèndum sobre el futur del monument.

El jurat va tenir difícil la decisió per la gran qualitat de les obres i va fer una menció especial a la creadora Anna Kedziora pel treball Earthworks Després de tres edicions el festival està plenament consolidat i arrelat a Cal Trepat.

L’Embarrat,  s’ha celebrat del 27 al 29 de maig i l’exposició de la gran màquina s’ha pogut veure fins el 5 de juny. Durant aquests dies més de 1500 persones s’ha acostat a l’art contemporani.

 

 

 

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.