FiraTàrrega torna a l’essència

La 41ª edició abaixa el teló amb un 75% de l’ocupació en espectacles de pagament i més de 15.000 entrades venudes

 

Es tanca una nova edició de FiraTàrrega, caracteritzada per la combinació d’una sèrie d’ingredients que dona com a resultat un esdeveniment de característiques singulars. D’una banda, la vocació d’un projecte anual caracteritzat per l’acompanyament de projectes artístics en l’àmbit de les arts de carrer i les creacions escèniques no convencionals, la selecció i presentació d’una programació eclèctica que recull l’estat actual de la creativitat escènica i una convocatòria sectorial rellevant en termes de trobada i intercanvi professionals. Tot plegat, sumat a l’interès per reivindicar l’apropament a una ciutadania amb ànims de recuperar l’esperit festiu del carrer i a posar en valor el territori en què es desenvolupa el projecte de la Fira.

Les dades concretes de l’edició 2022 –que tenia com a leitmotiv L’Inesperat– posen en relleu la vigència d’un esdeveniment amb 41 anys de trajectòria. FiraTàrrega recupera en aquesta edició la presencialitat i l’espai públic amb carrers plens de gent gaudint dels espectacles de carrer i les accions inesperades. La Fira preveu una ocupació del 75% en els espectacles de pagament, un total de 15.038 localitats ocupades fins a les 14 h, de les quals 10.359 (68,88 %) corresponen a la venda al públic i un 4.679 (31,11 %) a entrades professionals. En total hi ha hagut 47,60% de sessions exhaurides, amb espectacles com La Grutesca d’Escarlata o Si tu te’n vas de la Cia. Pepa Plana que han esgotat totes les entrades, i una quinzena d’espectacles més amb la pràctica totalitat de sessions exhaurides. Pel que fa a la zona d’acampada s’hi han registrat un total de 1.745 usuaris.

Els espectadors han gaudit de 62 propostes escèniques nacionals i internacionals, en 25 espais d’exhibició i 60 companyies, 17 de les quals formen part de l’espai Territori Creatiu i els programes Suport a la Creació (15) i Hivernem (2), respectivament. Tàrrega ha acollit aquests dies 419 artistes de companyies vingudes de 8 països diferents. 279 (59%) procedeixen de Catalunya, 80 (20%) de la resta de l’Estat espanyol i 60 (21%) d’internacionals. Una altra dada a destacar és que en aquesta edició, un 75% dels espectacles correspon a peces de carrer i un 25% a oferta de sala.

En l’àmbit professional podem destacar que FiraTàrrega Pro Catalan Arts es consolida com una cita ineludible en el sector de les arts de carrer i les arts escèniques, així com un punt de represa i trobada d’un sector que torna a estar en marxa tot i haver patit la sotragada de la pandèmia i les condicions sanitàries a l’hora de viatjar, així com una crisi econòmica global. L’apartat professional de la Fira constata un augment considerable de professionals acreditats respecte edicions anteriors i un notable relleu generacional, amb una presència destacada de gent jove vinculada a espais de formació escènica, la gestió cultural i l’àmbit artístic. Els vincles amb la resta de comunitats autònomes s’han vist reforçats i una presència important de delegacions internacionals han visitat FiraTàrrega, entre les quals destaquen països com el Regne Unit, Portugal, Itàlia o Irlanda.

La posada en marxa de la plataforma digital FiraTàrrega.pro afiança l’aposta estratègica per la digitalització que la Fira ha volgut fer per facilitar un contacte permanent i actualitzat entre tots els agents del sector els 365 dies de l’any. Pel que fa a La Llotja, espai d’exposició, punt de trobada i d’intercanvi professional, hi han passat un total de 1.031 professionals acreditats (67,41% de Catalunya; 16,68% de la resta de l’estat i 15,91% internacionals), de 520 entitats del sector i provinents de 25 països.

En general FiraTàrrega 2022 ha estat una edició sense incidents destacats. S’han recuperat amb escreix les places i els carrers que s’han tornat a omplir de teatre i de públic, principal tret d’identitat d’una Fira que ha treballat un any més per a la dinamització de la creació escènica catalana i l’intercanvi artístic professional en clau nacional i internacional.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.