La Diputació de Lleida lliura el 30è Premi ‘Pica d’Estats’ i ret un homenatge a tots els membres del jurat

Foto de grup del Premi Pica d'Estats amb jurat, guardonats i representats de la CorporacióLa presidenta Rosa Maria Perelló ha destacat que el premi representa “un element clau per promocionar i guanyar prestigi per a les comarques lleidatanes” i ha agraït als membres del jurat el seu “compromís personal i professional” amb el “Pica d’Estats”, que ha contribuït a la seva consolidació en el decurs d’aquestes tres dècades LA DIPUTACIÓ DE LLEIDA LLIURA EL 30è PREMI “PICA D’ESTATS” I RET UN HOMENATGE A TOTS ELS MEMBRES DEL JURAT DE LES TRES DÈCADES DE GUARDÓ -La 30a edició ha distribuït 45.000 euros repartits en 7 guardons de 5.000 euros cadascun i, com a novetat, un premi especial de 10.000 euros per al projecte més destacat -El certamen d’enguany ha obtingut la participació internacional més gran de tota la història del certamen amb 46 reportatges La Diputació de Lleida ha celebrat aquesta tarda l’acte de lliurament del 30è Premi Turístic Internacional “Pica d’Estats” de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet que convoca anualment el Patronat de Turisme per promocionar i difondre els atractius turístics del Pirineu i les Terres de Lleida. El guardó consta de 8 categories diferents en l’àmbit de la comunicació i té una dotació econòmica de 45.000 euros repartits en set premis de 5.000 cadascun i, com a novetat, un de 10.000 euros per al projecte més destacat. L’edició d’enguany, que coincideix amb el trentè aniversari del Patronat de Turisme, organisme impulsor del certamen, ha servit també per retre un sentit homenatge als membres del jurat en aquestes tres dècades en reconeixement al seu compromís i la seva dedicació per a la consolidació del premi.

La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha encetat la seva intervenció a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs assegurant que el Premi Turístic Internacional “Pica d’Estats” de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet representa “un element clau per promocionar i guanyar prestigi per a les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida i el nostre patrimoni natural, cultural, històric, paisatgístic i gastronòmic”.

Perelló ha destacat que aquest acte de lliurament dels guardons i de reconeixement als membres del jurat d’aquestes tres dècades de premi “el celebrem dins del context dels 30 anys de la creació del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, un organisme que s’ha convertit a dia d’avui en el gran referent de la promoció turística de les comarques lleidatanes”.  A més, ha afegit que “durant aquests 30 anys, el Patronat ha posicionat la seva marca turística ‘Ara Lleida’ com una de les de referència de l’Estat i a través seu s’han promocionat els principals atractius i productes del nostre territori tant en l’àmbit estatal com internacional”.

La  presidenta ha recordat la implicació de la Diputació de Lleida en la promoció del sector turístic de les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida mitjançant el Patronat de Turisme, de la qual ha destacat que “ha tingut un paper molt actiu de suport en diferents actuacions i iniciatives que han servit per a la consolidació del turisme com un dels sectors de referència i com un dels motors econòmics de la demarcació lleidatana”.

Per a Rosa Maria Perelló, el Premi “Pica d’Estats”, que pren el nom del cim més alt de Catalunya, “ha estat precisament una de les iniciatives que ens han permès donar força visibilitat a la realitat de l’oferta turística del Pirineu i les Terres de Lleida”. En aquest sentit, paga la pena assenyalar que el Premi “Pica d’Estats” ha registrat després de 30 anys de trajectòria 4.696 treballs periodístics presentats, corresponents a més de 450 mitjans de comunicació diferents d’arreu del món. El guardó ha reconegut els reportatges d’uns 250 periodistes diferents i es consolida com una de les principals eines per a la difusió del turisme de les Terres de Lleida per part de destacats professionals i mitjans de comunicació.

En l’acte de reconeixement als membres del jurat d’aquests trenta anys del certamen, la presidenta de la Diputació ha subratllat “l’esforç i el compromís personal i professional” dels 53 membres que han format part de l’equip de deliberació. En aquest apartat, Perelló ha agraït la implicació del Col·legi de Periodistes de Catalunya, ja que des dels inicis del guardó el seu degà o degana ha estat el president del jurat del guardó; dels presidents a la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes, i de tots els professionals de la informació que han participat en qualsevol de les trenta edicions. La presidenta ha destacat especialment la fidelitat dels quatre membres més longeus lligats al projecte: els periodistes Lluís Foix (1989), Josep Cuní (1992), Antonio Franco (1996) i Mariano Palacín (1999).

Rosa Maria Perelló ha tancat la seva compareixença i la cerimònia recordant que “és feina de tots persistir per continuar eixamplant el prestigi del ‘Pica d’Estats’”, i ha assegurat que seguiran “construint la història del guardó, que és una manera ben bonica d’homenatjar i continuar construint la nostra terra”.

L’acte ha estat presidit per la presidenta de la corporació, Rosa Maria Perelló, acompanyada del vicepresident del Patronat de Turisme, Gerard Sabarich; la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet; el vicedegà del Col·legi de Periodistes de Catalunya i president a la demarcació́ de Lleida, Rafa Gimena, i el director del Patronat de Turisme, Juli Alegre, i ha comptat amb la presència, entre d’altres, de tots els autors guardonats en les diferents categories del certamen i de diversos membres del jurat de les diferents edicions del Premi Turístic Internacional “Pica d’Estats” de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet. La cerimònia ha estat presentada pel periodista Artur Peguera.

Relació́ de treballs i autors premiats en el 30è Premi Pica d’Estats El 30è Premi Turístic Internacional “Pica d’Estats” de Premsa, Radio, Televisió́ i Internet ha incorporat enguany com a novetat l’increment de la dotació́ econòmica fins als 45.000 euros. El guardó ha mantingut les 8 categories de les edicions anteriors i hi ha afegit un premi especial de 10.000 euros per al millor treball escollit pel jurat entre els 8 reportatges guanyadors en les diferents categories.

1.- El jurat va escollir com a millor treball del 30è Premi Pica d’Estats, amb una dotació de 10.000 euros, el reportatge en la categoria de premsa internacional Unbekannte Schönheit voller Stille – Provinz Lleida (“Pirineus catalans. Bellesa desconeguda plena de silenci”), publicat l’abril del 2018 a la revista alemanya Panorama. L’autora del reportatge és la periodista alemanya Annika Müller, establerta recentment a la comarca de la Noguera. El reportatge, amb fotografies espectaculars, segueix la ruta de muntanya circular Carros de Foc. L’autora aporta una visió idíl·lica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, situat al bell mig del Pirineu de Lleida, amb la seva riquesa paisatgística, de fauna i flora, xarxa de refugis, etc.

2.- El premi corresponent al millor treball de televisió (dotat amb 5.000 €) ha estat per al documental L’últim gegant d’Europa, emès el 28 de novembre de 2017. Es tracta d’una producció de TV3, amb la col·laboració de Batabat, dirigida per Jordi Portals i produïda per Oriol Cortacans. El documental explica la història i les curiositats que van envoltar una troballa paleontològica excepcional a Orcau, a la Conca de Tremp: l’esquelet d’un dinosaure de grans dimensions i molt pròxim en el temps a l’extinció d’aquests animals, fa 69 milions d’anys.Han recollit el guardó en nom de Batabat Marc Roma, productor executiu, i Jordi Portals, director del documental, i en representació de TV3 Cristina Muñoz, cap de documentals de TV3.

3.- El premi corresponent al millor treball de ràdio (dotat amb 5.000 €) ha estat per al reportatge, dividit en capítols, Els orígens del Montsec i de la Conca de Tremp, on tot comença, emès per Catalunya Ràdio i Catalunya Informació l’agost del 2018. L’autora del reportatge és la periodista Marta Viana Casals, de Catalunya Ràdio. El reportatge, molt divulgatiu, consta de cinc apartats que repassen l’origen geològic d’aquest territori, la seva riquesa paleontològica (terra de dinosaures), la històrica explotació minera d’urani de la Vall Fosca, la varietat biològica del Geoparc de la Conca de Tremp-Montsec i l’oferta turística d’aventura i oci de la zona.

4.- El premi corresponent al millor treball de premsa especialitzada en viatges i turisme (dotat amb 5.000 €) ha estat per a l’article Descobrir la geologia del Parc Nacional d’Aigüestortes, escrit per Albert Martínez Rius i publicat el setembre del 2018 a la revista Muntanya del Centre Excursionista de Catalunya. El text, acompanyat de fotografies, plànols i infografies, ens endinsa de forma amena en els espectaculars paisatges del Pirineu per mitjà de l’explicació dels orígens i les característiques de les muntanyes, les valls, els circs glacials, els congostos i altres elements geològics del Pirineu. L’autor del reportatge, Albert Martínez, ha recollit el guardó acompanyat pel director de la revista Muntanya, Ferran Alexandri.

5.- El premi corresponent al millor treball de premsa escrita d’informació general (dotat amb 5.000 €) ha estat per al reportatge Lleida. Catedrales, templarios, historia y vida, publicat el 9 de desembre de 2018 per Mikel Larramendi al dominical ON, que es distribueix amb els diaris del Grupo Noticias (Deia-Noticias de Vizcaya, Diario de Noticias de Navarra, Noticias de Guipúzcoa i Diario Noticias de Álava). L’article se centra en la descripció històrica i artística dels grans conjunts medievals de la ciutat de Lleida, el castell templer de Gardeny i el Turó de la Seu Vella, com també altres monuments i espais, com el Museu de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, el nou Parador de Turisme i el llegat modernista.

6.- El premi corresponent al millor treball publicat o emès als mitjans de comunicació locals (dotat amb 5.000 €) ha estat per al reportatge La boira, un valor afegit, escrit per Jaume Barrull Castellví, amb fotografies del mateix autor i dels fotògrafs Amado Forrolla, Blai Baules i Lleonard Delshams, i publicat el febrer del 2018 al suplement Lectura del diari Segre. El treball vol posar en valor aquest fenomen meteorològic com a element distintiu de la ciutat de Lleida i incidir en els seus efectes psicològics i els vessants històric, romàntic i fins i tot turístic.

7.- El premi corresponent al millor treball publicat per mitjà d’Internet (dotat amb 5.000 €) ha estat per al reportatge de Carlos Sarralde Gijón Qué ver en la provincia de Lleida. La Seu Vella y pueblos medievales, publicat el març del 2018 al blog Guías Viajar (YouTube). El vídeo ens transporta a diferents indrets naturals i monumentals de la demarcació de Lleida com ara la floració d’Aitona, la Seu Vella i el castell de Gardeny de Lleida, el castell de Montsonís i el poble d’Àger a la Noguera, i la torre medieval de Vallferosa a Torà, a la Segarra, amb boniques imatges dels llocs descrits.

8.- El premi corresponent al millor reportatge fotogràfic (dotat amb 5.000 €) ha estat per a una col·lecció de fotografies de Santi Iglesies Boldú publicades en format pòster central al diari Ara. Amb el títol Ara Mirades, el diari Ara va publicar entre el 24 d’octubre de 2017 i el 2 d’octubre de 2018 un total de 20 fotografies de gran bellesa, centrades en activitats festives i tradicionals, propostes turístiques, espais artístics i elements de natura emblemàtics de les comarques de Lleida. L’autor ens presenta aquestes 20 imatges comentades per ell mateix des del punt de vista del fotoperiodista que observa el que passa arreu de la demarcació lleidatana.

 

El millor registre internacional

 

El 30è Premi “Pica d’Estats” de Premsa, Radio, Televisió́ i Internet ha rebut un total de 192 treballs, 46 dels quals corresponen a premsa internacional, cosa que representa el millor registre de tota la història del guardó pel que fa referència a l’àmbit internacional. El segon millor registre es va produir l’any 2016 amb 39 treballs internacionals i a continuació́ ens hem de remuntar a l’edició́ del 2010, que va aplegar 34 reportatges. Les 46 obres internacionals procedeixen de 10 països estrangers, que són França (12), Alemanya (11), els Països Baixos (8), el Regne Unit (5), Rússia (3), Itàlia (2) i l’Índia (2) i finalment un treball de Mèxic, la Xina i l’Argentina.

Dels 192 reportatges presentats al certamen, 127 corresponen a treballs d’àmbit estatal; 46, a treballs d’àmbit internacional, i 19, a mitjans locals. La relació́ dels treballs estatals presentats i per categories que han optat al premi en aquesta 30a edició del “Pica d’Estats” ha estat la següent: 52 obres presentades en la categoria de premsa especialitzada en viatges i turisme, 46 en la categoria d’Internet, 31 en la categoria de fotografia, 27 treballs de televisió, 19 de premsa escrita d’informació general i 17 de ràdio.

En aquesta convocatòria podien optar al premi tots els treballs periodístics que tractessin sobre qualsevol dels atractius turístics de les Terres de Lleida, publicats o emesos en qualsevol idioma entre el 19 d’octubre de 2017 i el 18 d’octubre de 2018.

Les 8 categories del certamen són les següents: premsa escrita d’informació general, premsa especialitzada en viatges i turisme, ràdio, televisió́, premsa internacional (al millor treball publicat o emès a l’estranger), reportatge fotogràfic, Internet (portals informatius multimèdia) i, finalment, un altre adreçat al millor treball dels mitjans de comunicació́ locals de les Terres de Lleida.

El jurat, format per professionals amb una trajectòria reconeguda

El jurat del 30è Premi “Pica d’Estats” que es va reunir el passat 2 de febrer per deliberar sobre els treballs guanyadors ha estat format novament per professionals destacats del món de la comunicació́. La degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet, ha presidit el jurat. N’han format part com a vocals els periodistes Ignasi Calvo, director del diari La Mañana; Francesc Canosa, director de La Mira magazín; Santiago Costa, director de redacció́ del diari Segre; Josep Cuní, director del magazín matinal de SER Catalunya “Aquí, amb Josep Cuní”; Lluís Foix, analista polític de La Vanguardia; Antonio Franco, assessor a la presidència del Grupo Zeta; Carolina Gili, delegada de TV3 a Lleida; Rafa Gimena, president a la demarcació́ de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Mariano Palacín, president de la Federació́ Espanyola de Periodistes i Escriptors de Turisme (FEPET); Mònica Terribas, directora d’“El Matí de Catalunya Ràdio”, i, actuant com a secretari, el director del Patronat de Turisme, Juli Alegre.

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.