La Diputació de Lleida reparteix els 4 M€ del Pla d’Arranjament de Camins locals

Fotografia: Ràdio Tàrrega

L’aportació als municipis per la present anualitat es fa en la modalitat de ‘pagament anticipat’, que permet als ajuntaments no haver de justificar fins al 30 de juny de 2021 les despeses executades i que bonifica els municipis amb nuclis agregats

La Diputació de Lleida, a través dels Serveis Tècnics, ha distribuït els 4 M€ de què disposa enguany la partida del Pla d’Arranjament de Camins Locals, consignada als pressupostos de la corporació, i que permet als municipis comptar amb liquiditat a l’hora de fer arranjaments en vies de titularitat local, rebent per avançat les quantitats assignades.

Aquests diners s’han atorgat en la modalitat de ‘pagament anticipat’ –el mateix que es fa amb la resta de plans de subvencions de la Diputació– i es van ingressar després d’haver emplenat un formulari d’acceptació dels fons. La gran novetat és que les alcaldies tindran fins al 30 de juny de 2021 per justificar les despeses executades. El Pla es va aprovar al Ple del passat mes de maig.

Una altra de les grans novetats d’enguany és que és de caràcter anual –per primera vegada– passant de tenir una aportació biennal de 2 M€ als 4 M€ per un any. A més es té en compte que en els criteris de repartiment de les subvencions es bonifiquen el número de nuclis agregats de cada municipi així com l’extensió del terme municipal en quilòmetres quadrats.

El Pla de Camins va fer una reserva específica per a la ciutat de Lleida de 60.000 € en un any per arranjar camins, molt per sobre dels 20.000 en dos anys que va rebre l’any 2018. La resta dels fons s’han distribuït de manera que el 50% s’ha fet entre tots els ajuntaments de manera igualitària, un 25% (985.000 €) en funció dels nuclis agregats de cada ajuntament, un 19% (748.600 €) tenint en compte l’extensió en quilòmetres quadrats del terme municipal i el 6% restant (236.400 €) s’ha destinat a les entitats menors descentralitzades.

Els cinc municipis (tret de la ciutat de Lleida) que amb aquest repartiment han rebut més diners per adequar els seus camins de titularitat municipal han estat: Tremp, Montferrer i Castellbò, Artesa de Segre, el Pont de Suert i el Baix Pallars.

Per comarques, la Noguera ha rebut un total de 508.258 € per arranjar els seus camins, seguida del Segrià (473.294 € més els 60.000 de Lleida ciutat), l’Alt Urgell (453.775 €), el Pallars Sobirà (386.466 €), el Pallars Jussà (365.929 €), la Segarra (331.664 €), les Garrigues (279.937 €), el Solsonès (266.843 €), l’Urgell (264.499 €), la Val d’Aran (214.319 €), el Pla d’Urgell (175.541 €), la Cerdanya lleidatana (124.661 €) i l’Alta Ribagorça (94.813 €).

En el cas dels municipis que n’han rebut menys, al voltant de 10.000 € en un any, cal recordar que és quatre vegades els 2.500 euros/any que fins ara disposaven per a aquestes feines de manteniment. Les entitats menors han rebut cadascuna 4.300 €.

El diputat de Serveis Tècnics, Marc Baró, ha recordat que “la Diputació a avançat els diners als ajuntaments com a bestreta de manera que ja tenen els diners per fer les intervencions, d’acord amb el nou sistema de pagament de subvencions que s’ha establert per procediment invertit”. A més, ha destacat que “la major dotació d’aquest pla i el pagament amb bestreta respon també a la necessitat de liquiditat que molts ajuntaments tenien per pagar la despesa feta en manteniment i reparacions de camins afectats pel temporal Glòria”.

Com en la resta de plans de què disposa la Diputació, aquest s’ha plantejat amb l’objectiu d’eliminar els ajuts discrecionals i potenciar la discriminació positiva per tal que els municipis amb més nuclis i més extensió a Lleida –que acostumen a ser els del Pirineu– comptin amb un repartiment just en relació amb els altres ajuntaments, tenint present que són els que estan amb més risc de despoblament i amb una població envellida.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.