La Fira del Medi Ambient de Tàrrega aplegarà una vuitantena d’expositors i 45 activitats de divulgació ecològica

Aparador sectorial que mostrarà novetats en bioconstrucció i energies renovables • Preservació de la biodiversitat, alimentació saludable, benestar i salut també vertebren el certamen, que inaugurarà la cuinera Ada Parellada

Tàrrega esdevindrà un gran aparador sobre ecologia, qualitat de vida i energies renovables els dies 6 i 7 d’octubre. Són les dates de celebració de la 19a Fira del Medi Ambient, la qual concentrarà una vuitantena d’expositors que exhibiran les últimes novetats en productes alimentaris ecològics i de proximitat; bioconstrucció; vehicles híbrids i elèctrics; roba ecològica, comerç just,… El certamen també potenciarà enguany la difusió d’activitats a favor de la salut, el benestar i l’alimentació sana. Els estands compartiran programa amb un amè programa de més d’una quarantena d’activitats lúdiques de sensibilització ecològica adreçades al públic familiar com tallers, xerrades i exposicions.

Les regidories de Promoció Econòmica i Medi Ambient organitzen l’esdeveniment amb el suport del Consell Comarcal de l’Urgell i la Diputació de Lleida. El recinte firal s’ubicarà a la plaça de les Nacions sense Estat, l’Espai MerCAT i el pàrquing de l’Estació d’Autobusos; i romandrà obert de 2/4 de 10 del matí a 2 del migdia i de 2/4 de 5 de la tarda a les 9 de la nit amb accés gratuït. Destaca la presència de la coneguda cuinera i agitadora gastronòmica Ada Parellada, la qual inaugurarà la fira el dissabte 6 d’octubre a les 12 del migdia.

Avui han presentat la 19a Fira del Medi Ambient l’alcaldessa Rosa Maria Perelló; el president del Consell Comarcal de l’Urgell, Salvador Bonjoch; i els regidors de Promoció Econòmica i Medi Ambient, Carles Pascual i Josep Castelló respectivament. Han estat acompanyats per Julio Besora, portaveu de l’empresa targarina EcoUrgell, la qual presentarà al certamen els seus nous bolets de certificació ecològica (vegeu fotografia).

Campanya per potenciar el reciclatge del plàstic
La conscienciació mediambiental és una de les raons de ser de la fira. Així, l’ONG Retorna habilitarà un punt de recollida de llaunes, ampolles i brics. L’acció vol donar a conèixer el sistema de dipòsits d’envasos que funciona en 40 regions del món i on recuperen més del 90% dels envasos de begudes que es posen al mercat. A tots aquells que portin envasos, se’ls obsequiarà amb vals de descompte per a adquirir productes a la fira.

Presència d’ONG’s mediambientals i entitats locals
El certamen serà la plataforma de divulgació d’altres ONG’s d’àmbit nacional i internacional: Acnur, Greenpeace –que oferirà una conferència sobre l’abocament de plàstics al mar – o l’Associació Nacional del Ioga. També hi seran entitats locals com Amics de l’Arbre, GEMA, Tarregats,… No faltarà tampoc la desfilada canina de la Protectora d’Animals de Tàrrega per a promoure l’adopció de gossos.

Divulgació de les accions de les administracions
L’Ajuntament de Tàrrega i el Consell Comarcal de l’Urgell, per la seva part, promouran en un estand conjunt la campanya per a fomentar el reciclatge i la reutilització dels residus, incidint sobretot en els derivats plàstics. Paral•lelament, el consistori targarí també detallarà l’acció de millora mediambiental que s’està efectuant als trams del rius Ondara i Cercavins al seu pas pel terme. La iniciativa vol afavorir la recuperació de vegetació autòctona de ribera en ambdós àmbits fluvials. El projecte suposa una inversió de més de mig milió d’euros sufragats per la Generalitat de Catalunya com a mesura correctora d’impacte del Canal Segarra – Garrigues.

Sortides a l’entorn natural
A més, el programa oferirà per primera vegada una sessió de ioga a la llera del riu Ondara amb Marta Casteràs (Escola de Ioga Satya). També a l’exterior es proposa una sortida a peu a l’espai natural de Granyena per conèixer la flora, la fauna i l’arquitectura popular. Durant la caminada, organitzada per Espais Naturals de Ponent, els Agents Rurals alliberaran espècies autòctones.

Aprendre tot passant-ho bé
L’ampli ventall d’activitats familiars inclou l’Espai Giracat amb monocicles, karts i patinets elèctrics; un circuit eqüestre del Club Escola Hípica Tàrrega per a difondre l’equinoteràpia; els inflables de l’Agència de Residus de Catalunya; musicoteràpia per a infants i joves; el taller didàctic amb rèptils i petits mamífers de Bioeduca; un taller de pizzeria amb forns de biomassa; o tastos de coco orgànic de comerç just amb Ecoment de Calaf.

Centres d’ensenyament i formació, presents al certamen
La pedagogia també es farà palesa a la fira mitjançant l’exposició “Com podem fer una llar més sostenible?” realitzada pels alumnes de 5è i 6è de Primària de l’Escola Pia de Tàrrega. D’altra banda, l’Escola Agrària de Tàrrega organitzarà dues jornades durant la fira: una sobre les construccions amb palla i l’altra sobre com cultivar i cuinar biodiversitat a partir de varietats antigues i plantes espontànies, amb Els Corremarges i Eixarcolant.

Aposta per la gastronomia ecològica de proximitat
La gastronomia serà present gràcies a l’espai ECOTAST, que per segon any consecutiu dóna a conèixer petits productors agroalimentatris i elaboradors de producte ecològic de qualitat presents a la fira a partir de maridatges i demostracions culinàries. El públic també tindrà a l’abast un food truck dedicat a la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Pera de Lleida per a promocionar el consum de les tres varietats: Llimonera, Blanquilla i Conference. Al mateix temps, la Cúpula Gustum posarà en valor el territori rural autòcton on es produeixen aliments que consumim diàriament.

Recreació d’una antiga teuleria i bioconstrucció amb palla
La bioconstrucció tindrà com a exponents la recreació del forn d’una antiga teuleria, el procés d’elaboració de teules amb fangs i un espai demostratiu de les construccions fetes amb palla. També s’impartiran tallers sobre energies renovables i d’eficiència energètica.

Consulteu el programa d’activitats al document adjunt o fent un clic aquí

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.