L’Ajuntament de Tàrrega aplicarà un tipus superior d’IBI diferenciat als immobles comercials i industrials de més valor cadastral

Nova quota de l’1,23% amb criteri de progressivitat fiscal

Nova quota de l’1,23% amb criteri de progressivitat fiscal · Es preveu a partir del 2022 un recàrrec del 50% als pisos buits quan els titulars, en cas de ser persones jurídiques, tinguin cinc o més habitatges desocupats · L’augment dels costos obliga a incrementar un 30% el rebut de la brossa durant el proper exercici

L’Ajuntament de Tàrrega preveu aplicar el criteri de progressivitat fiscal pel que fa a l’IBI corresponent a determinats immobles urbans d’usos no residencials a partir de l’any vinent. Atenent a la Llei d’Hisendes Locals, s’aplicarà una nova quota d’IBI diferenciada del tipus màxim (1,23%) aplicable al 10% del padró fiscal dels immobles comercials i industrials amb major valor cadastral. La mateixa mesura també es farà efectiva al 5% del padró fiscal dels solars urbans amb major valor cadastral. Això suposarà un augment de 68.706 euros pel que fa a ingressos en concepte d’IBI, quantitat que donarà oxigen a les finances municipals i permetrà abordar mesures per fer front a la crisi causada per la Covid-19.

El regidor de Finances i Transparència, Daniel Esqué, destaca que “Tàrrega continua avança així cap a una fiscalitat més justa i progressiva en què els tributs no són lineals sinó que paga més qui més té i menys qui menys té”. La mesura serà una de les modificacions de les ordenances fiscals que la capital de l’Urgell portarà a votació del Ple el proper dijous 22 d’octubre (ahir dimecres ja se n’informà al Consell Municipal de Participació Ciutadana). Pel que fa a la resta de béns immobles de naturalesa urbana es manté el tipus impositiu de l’1,1073% i als béns immobles de naturalesa rústica el 0,7076%.

D’altra banda, Tàrrega també preveu aplicar un nou recàrrec del 50% a la quota de l’IBI de pisos buits en el cas que els seus titulars siguin persones jurídiques i  tinguin en propietat 5 o més habitatges permanentment desocupats. La mesura afectarà, per tant, de forma majoritària a bancs, immobiliàries, SAREB,… Durant l’any 2021 es conformarà el padró per poder aplicar l’esmentat recàrrec a partir de l’exercici del 2022. “Volem així penalitzar tots aquells grans tenidors que mantenen els habitatges buits quan la oferta actual de Tàrrega no cobreix ni de bon tros la demanda”, afirma Daniel Esqué. Per una altra part, es preveu un augment de l’impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana (més conegut com a plusvàlua) quan el període de generació (el temps que els titulars han estat propietaris d’un immoble) sigui inferior a 10 anys. Així, si el període de generació és de fins a 5 anys, es gravarà un 3,7% sobre el seu valor cadastral en les operacions de compravenda (actualment és del 3%) i fins a 10 anys, un 2,7% (actualment és de 2,44%). Els períodes de generació superiors a 15 anys es mantindran en l’impost actual del 2,44%. La voluntat és augmentar la fiscalitat per a les operacions de compravenda susceptibles de tenir un ànim especulatiu.

Una altra de les modificacions de les ordenances fiscals afecta la taxa de recollida d’escombraries, que augmentarà un 30% en totes les tarifes. L’increment ve obligat pels cànons que aplica l’Agència Catalana de Residus, els quals augmenten exponencialment a cada exercici (el 2019 era de 41€/Tn; el 2020 és de 47,10€/Tn; i el 2021 assolirà els 53,10€/Tn). Cal afegir també el fet que UrgellNet ha augmentat un 13% la quota del servei de recollida durant els dos últims anys. Aquests increments, junt amb la circumstància que la taxa no s’actualitza des de l’any 2016, implica que si es mantingués congelada, les arques municipals haurien d’assumir un dèficit aproximat de 275.000 euros. A més, Tàrrega només separa correctament un 37% dels residus de recollida selectiva quan els objectius de reciclatge fixats per la normativa europea són d’un 50%. En aquest sentit, l’Ajuntament de Tàrrega fa una crida per conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de generar menys residus (consum responsable) i separar millor. “Com més alt sigui el percentatge de reciclatge menys costos haurem d’assumir els contribuents a la vegada que també beneficiarem el medi ambient”, assenyala Daniel Esqué. Val a dir que el municipi de Tàrrega aplica una de les taxes més baixes de la demarcació de Lleida pel que fa a la recollida de brossa en els habitatges.

Quant a l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica se suprimirà la bonificació del 100% que s’aplica als vehicles de més de 25 anys d’antiguitat, considerats com a contaminants. Es vol afavorir així els vehicles que s’ajustin a una mobilitat més sostenible. En aquest sentit, es mantindrà la bonificació del 25% per a vehicles qualificats com a “zero emissions” o “ECO” segons el registre de la Direcció General de Trànsit així com per a vehicles elèctrics o híbrids amb emissions de fins a 120 gr/km de CO2.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.