L’Ajuntament de Tàrrega preveu un pressupost municipal de 20,4 milions d’euros per a l’exercici 2024

Els nous comptes incideixen en la implantació de polítiques actives d’habitatge, noves mesures de caire social i la millora d’equipaments públics

L’Equip de Govern de l’Ajuntament de Tàrrega ja té a punt per a la seva aprovació el pressupost municipal per a l’exercici 2024, que ascendeix a un total de 20.452.724,41 euros. La xifra baixa un 2,81% en relació al 2023 en reduir-se la previsió de subvencions d’altres administracions. Tot i el difícil escenari econòmic, la capital de l’Urgell continuarà apostant per la potenciació dels equipaments públics i la qualitat de la prestació de serveis en tots els àmbits, en especial pel que fa a les àrees socials i el foment de la cultura. Al mateix temps, destaca el manteniment del volum de subvencions per donar suport a entitats i associacions locals.

Pel que fa a àrees de despesa, cal destacar que s’assignaran 2.631.415,54 euros a activitats culturals; 2.467.936 euros a accions en matèria d’educació; 2.116.372,89 euros a les àrees d’habitatge i urbanisme; 1.468.030,67 euros a seguretat i mobilitat ciutadana; 1.376.091,76 euros a actuacions en l’àmbit esportiu; 547.699,83 euros a mesures relacionades amb el medi ambient; i 531.677,23 euros a polítiques socials. Per a l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú, “els comptes per al 2024 demostren el clar compromís de l’Equip de Govern per millorar el benestar de la ciutadania. N’és un exemple el fet que, malgrat no tenir competències directes en acció social perquè som un municipi de menys de 20.000 habitants, hi destinarem més de mig milió d’euros”.

D’altra banda, la capital de l’Urgell continuarà complint amb les seves obligacions financeres i destinarà 1.063.899,60 euros a l’amortització de deute bancari i interessos. Així, es preveu finalitzar l’exercici 2024 amb un 23,11% de nivell d’endeutament (es calcula que a final d’any quedaran pendents de pagament 4.138.823,52 euros de préstecs a llarg termini).

Habitatge social

Pel que fa al capítol d’inversions, que ascendeix a 2.241.012,50 euros, se centrarà sobretot en la implantació i desenvolupament de polítiques actives en matèria d’habitatge, noves mesures socials i la millora d’equipaments públics, així com en l’arranjament d’espais de la via pública i la millora de l’accessibilitat. Així doncs, amb la voluntat d’incrementar el parc d’habitatge públic disponible a la ciutat de Tàrrega, el consistori ha creat una nova partida que preveu destinar 243.733 euros a l’adquisició de nous habitatges (100.000 euros dels quals provenen de fons propis del consistori) i 30.400 euros a la rehabilitació de pisos que ja són propietat de l’Ajuntament per destinar-los a lloguer social.

Entre les noves mesures de caire social que s’implementaran l’any vinent destaca la creació d’una partida de 25.000 euros que permetrà que els infants dels pobles agregats que cursen els estudis de Primària a les escoles de la ciutat de Tàrrega gaudeixin de servei menjador de franc. S’equipararan així els seus drets amb els d’infants escolaritzats fora del seu municipi de residència, ja que fins ara aquestes famílies havien d’assumir la meitat del cost del servei. Es calcula que una quarantena de famílies amb infants de fins a 12 anys d’Altet, Claravalls, Santa Maria de Montmagastrell, la Figuerosa, Riudovelles i El Talladell es beneficiaran de la mesura.

Rehabilitació de la Casa de Cultura

Pel que fa a les inversions destinades a la millora d’equipaments municipals destaquen els 60.000 euros que es destinaran a rehabilitar la Casa de Cultura, edifici que acull la Sala Marsà. L’Ajuntament preveu millorar l’accessibilitat de l’immoble,  el sistema de climatització i renovar-ne els serveis durant el 2024 per tal que aculli personal de diverses departaments del consistori. Alhora, els comptes municipals per al 2024 preveuen una partida de 22.000 euros per climatitzar l’Oficina Jove, situada al carrer de La Solana; o 65.000 euros per a l’arranjament de la piscina d’estiu i uns altres 42.000 euros per a l’adquisició de nova maquinària i equips per a la piscina coberta, així com la millora dels accessos a les instal·lacions.

Més sòl industrial

Durant el 2024, l’àrea d’Urbanisme preveu iniciar el desenvolupament del nou polígon industrial previst al nord de la ciutat. Es tracta de l’àmbit SUD-16 Boscarró Nord, una gran àrea industrial que dotarà la capital de l’Urgell amb 264.000 metres quadrats de nou sòl per a usos industrials i de serveis. El nou sector, que disposarà de 19 parcel·les, ocuparà una superfície de gairebé 40 hectàrees, 131.857 metres quadrats de les quals es correspondran a sòl públic destinat a la xarxa de vials, espais verds i equipaments. L’Ajuntament destinarà 150.000 euros l’any vinent a cofinançar una part de serveis addicionals vinculats al nou polígon.

De la mateixa manera, aquest 2024 es destinaran 170.000 euros  a l’ampliació de la vorera sud de l’avinguda de Balaguer i es manté una aportació fixa anual per a treballs de pavimentació i paleteria a fi continuant treballant en la millora de la mobilitat i l’arranjament de l’espai públic.

Preservació del patrimoni

En matèria de Patrimoni, cal destacar els 144.000 euros per a la conservació dels torreons del parc de Sant Eloi, actuació per a la qual s’ha sol·licitat acollir-se a la línia d’ajudes 2% Cultural que atorga el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana; els  57.000 euros que es destinaran a l’adquisició de Cal Caçada, immoble situat al carrer Major entre la casa familiar de Manuel de Pedrolo i el Museu Tàrrega Urgell, que en un futur permetrà ampliar les instal·lacions d’aquest equipament museístic; o els 42.000 euros que es destinaran al manteniment del torreó del carrer de Migdia, actuació que compta amb una subvenció de la Diputació de Lleida de 25.496,26 euros.

L’esborrany del pressupost s’exposarà aquest divendres al Consell Municipal de Participació Ciutadana i es preveu portar-lo a votació del Ple en una sessió extraordinària prevista per al dijous 9 de novembre.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.