L’Ajuntament de Tàrrega restaura els plats de viàtic dels segles XVI i XVII recuperats l’any 2018 a la plaça Major

Els vestigis s’exhibiran al públic en una mostra temporal del Museu Tàrrega Urgell que també inclourà objectes metàl·lics trobats en la mateixa excavació arqueològica · L’acció compta amb una subvenció atorgada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

L’Ajuntament de Tàrrega ha dut a terme la restauració dels plats de viàtic dels segles XVI i XVII que es recuperaren l’any 2018 en el decurs d’una excavació arqueològica impulsada en el marc de la reforma de la plaça Major. Un conjunt significatiu d’aquests vestigis, vinculats a  pràctiques funeràries, es posaren en mans de Gemma Piqué, tècnica de conservació patrimonial, que també ha restaurat altres elements metàl·lics d’ús personal localitzats en el mateix jaciment. La intervenció, dirigida pel Museu Tàrrega Urgell, ha estat possible gràcies a una subvenció atorgada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural.

Els plats de viàtic (o de dol) tindrien funcions rituals associades als difunts. Es trobaren en un dipòsit on es reubicaren diferents sepultures l’any 1672 arran de les obres de construcció de l’actual església parroquial. La troballa fou qualificada d’excepcional pels arqueòlegs. Mitjançant l’esmentada subvenció, Tàrrega ha restaurat 17 d’aquestes peces, en la seva majoria plats de ceràmica amb decoració de reflexos metàl·lics. Així, s’hi ha fet una neteja exhaustiva per eliminar restes terroses i concrecions calcàries. En tres dels casos, a més, s’ha fet una reconstrucció amb guix per recuperar els volums perduts de les peces. D’altra banda, pel que fa als objectes metàl·lics, s’ha intervingut en 30 peces de bronze (17 monedes, 9 agulles de cap i 4 medalles) a les quals s’ha practicat una neteja mecànica sota lupa binocular acompanyada de banys químics que eliminen la corrosió i protegeixen de possibles factors degradants.

Tot aquest conjunt recentment restaurat formarà part d’una futura exposició temporal (encara sense data fixada) dedicada als rituals funeraris identificats a la plaça Major de Tàrrega i en altres indrets de la localitat. A aquestes peces, s’hi sumaran una desena més de plats que s’han restaurat en el marc de l’assistència tècnica que presta el Servei de Museus de la Generalitat de Catalunya. Aquesta actuació s’ha canalitzat a través de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran i el Servei d’Atenció als Museus de Lleida.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.