L’Ajuntament de Tàrrega treu a concurs la redacció del projecte per ampliar l’Arxiu Comarcal de l’Urgell

L’equipament guanyarà superfície amb l’enderroc d’un edifici contigu en desús adquirit pel consistori

L’Ajuntament de Tàrrega ha tret a concurs la redacció del projecte per ampliar les instal·lacions de l’Arxiu Comarcal de l’Urgell (ACUR). Les bases de la licitació s’han aprovat mitjançant decret d’alcaldia amb un pressupost base de 118.634 euros (IVA inclòs). La recepció de propostes finalitzarà el proper 30 d’agost. Una vegada efectuada l’adjudicació, es disposarà de 8 mesos per redactar el projecte.

Els serveis tècnics del consistori s’encarreguen dels tràmits administratius de la licitació si bé el finançament íntegre de l’actuació anirà a càrrec de la Generalitat de Catalunya, administració que gestiona l’ACUR. Tàrrega treballa així per fer realitat l’ampliació de l’equipament, situat al nucli antic i amb entrada pel carrer de les Sitges. Inaugurat l’any 1986, l’ACUR es troba ara al límit de la seva capacitat i vol guanyar espai per a la custòdia de més documents i la millora del servei als usuaris.

L’ampliació serà possible gràcies a l’adquisició per part de l’Ajuntament de Tàrrega d’un immoble contigu en desús, ubicat al carrer de Lluís Folquet, en una cantonada on també conflueixen la plaça de Sant Antoni i el carrer de Ballesters. El vell edifici serà enderrocat per aixecar al terreny, de 152 metres quadrats, una edificació de nova planta que s’integrarà amb l’actual seu de l’ACUR. Prèviament, el consistori ja ha donat el vistiplau a altres tràmits com la modificació corresponent del POUM. Així mateix, es preveu en un futur la cessió de la finca a la Xarxa d’Arxius Comarcals de la Generalitat de Catalunya.

L’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú destaca la importància d’aquest projecte: “l’Ajuntament de Tàrrega contribuïm a reforçar un servei cultural que atresora una part tan important de la nostra memòria col·lectiva com és el patrimoni documental”. Al mateix temps, l’alcaldessa subratlla que l’ampliació de l’ACUR apuntala el nucli antic de la ciutat com a zona d’equipaments culturals ja que també s’hi localitzen el Museu Tàrrega Urgell, la Biblioteca Pública Germanes Güell o més recentment la Casa d’Avraham Xalom.

La redacció del projecte d’ampliació de l’ACUR s’ajustarà a les directrius del pla funcional de l’equipament, que a més d’habilitar més espais per a la custòdia de documents també preveu una nova sala polivalent per a presentacions, exposicions i tallers. Alhora es vol disposar de més superfície per atenció al públic i consulta de documents. També es contempla la construcció d’un nou espai destinat a la desinfecció de la documentació que ingressa a l’ACUR, un procés important per preservar tot aquest llegat. S’estima que la redacció del projecte fixarà la construcció de més de 1.000 metres quadrats de nova superfície amb un cost aproximat d’un milió d’euros.

Actualment, l’ACUR alberga 156 fons donats per les administracions públiques de la comarca (els documents de titularitat pública representen el 65 % del volum total), institucions, entitats i particulars. El servei acumula més de 1.793 metres lineals de documents i 364.000 fitxers digitalitzats. També s’hi guarden fotografies, cartells, plànols, exemplars de premsa i fins i tot antiguitats.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.