L’encaix del Canalet de Tàrrega i el Canal Segarra Garrigues un conflicte per resoldre

La Comunitat de Regants de l’Alt Urgell, coneguda popularment com el Canalet de Tàrrega,  es va constituir fa 50 anys amb la finalitat  transformar  en regadiu unes terres seques i poc productives  de Tàrrega, Claravalls , El Talladell, Barbens, Anglesola , Vilagrassa, Verdú i Preixana i que  actualment reguen unes 1500 hectàrees de cereal, ametllers i oliveres.

L’aigua l’agafen del Canal d’Urgell a Claravalls i a través d’una estació de bombeig  la pugen a una basa que tenen a Altet. Fins fa poc l’aigua arribava a les finques a través de sèquies i es regava per inundació , però en els últims anys  han portat a terme un procés de modernització del reg  amb la construcció de canonades que ara els permet regar per aspersió i per gota a gota.

Amb  l’arribada de l’aigua del Canal Segarra Garrigues a Tàrrega començava una nova etapa en la que el canalet s’havia d’adherir a la nova infraestructura i integrar-se a la comunitat de regants del Segarra Garrigues però els contactes entres les dues comunitats no va començar amb bon peu i ara mateix les relacions estan trencades.

Els usuaris del canalet van regar l’any 2012 i el 2013 amb aigua del Segarra Garrigues, però sense haver firmat cap conveni.  Al gener del 2014 encara no hi havia acord sobre el preu de l’aigua i com encaixar el canalet a la nova infraestructura.

A falta d’acord els usuaris del canalet l’any 2014 van recuperar l’aigua del Canal d’Urgell i es trencaven les relacions amb el Segarra garrigues amb una factura d’aigua per pagar de 400.000 euros . A més, l’assemblea de regants del canalet va nomenar persona non grata al president de la comunitats de regants del Segarra – Garrigues.

Tal com han anat les coses fins ara és difícil la integració del canalet a l’estructura del Segarra Garrigues. El preu de l’aigua i l’encaix de les dues comunitats, sense perdre la pròpia identitat i estructura , son un gran escull. Al final haurà de ser la CHE, titular de l’aigua qui haurà de dir  l’última paraula.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.