L’ermita del Parc de Sant Eloi de Tàrrega lluirà un mural al fresc del pintor Josep Minguell i nous vitralls ornamentals

eloiEls Amics de l’Arbre impulsaran una campanya de captació d’ajuts per finançar les intervencions · Millora del patrimoni arquitectònic que servirà per commemorar el 50è aniversari de la troballa de la imatge gòticaL’ermita del Parc de Sant Eloi de Tàrrega, edifici de titularitat municipal, lluirà un mural al fresc del pintor Josep Minguell i nous vitralls ornamentals. Són les intervencions més significatives que s’han projectat per a commemorar el 50è aniversari de la troballa de la imatge gòtica de Sant Eloi, figura molt arrelada a la tradició targarina. L’efemèride se celebrarà l’any 2020 si bé el disseny dels projectes es troba en fase avançada. En aquest sentit, l’Associació dels Amics de l’Arbre, gestors del Parc de Sant Eloi, ja han presentat la iniciativa al consistori targarí.

Vitralls ornamentals de Josep Maria Bonet

D’una banda, els set finestrals situats al cor, el presbiteri i un dels laterals de la nau s’ornamentaran amb vitralls emplomats de l’artista Josep Maria Bonet. Les vidrieres s’il·lustraran amb representacions dels escuts de Tàrrega, l’Urgell i Lleida a més d’iconografia referent a la metal·lúrgia i altres oficis artesanals, dels quals Sant Eloi és patró. El conjunt també inclourà imatges de Sant Eloi i de Sant Francesc d’Assís, personatge vinculat a la natura.

Fresc de Josep Minguell de 40 m2

Pel que fa a la pintura mural de Josep Minguell, l’obra s’ubicarà a la paret interior d’entrada, envoltant l’obertura del cor. El fresc ocuparà una superfície de 40 m2 i s’inspirarà en el paisatge de l’emblemàtic turó targarí. L’autor homenatjarà així l’esforç col·lectiu que durant el segle XX i fins a l’actualitat ha fet possible la creació del Parc de Sant Eloi. Dins el mateix paquet de millores també es preveu instal·lar unes reixes de forja a les arcades que donen accés a l’interior de l’ermita. L’obra, ja prevista en un projecte original de l’any 1961, s’ha encarregat a l’artista Josep Castellana.

Campanya de captació de recursos

L’Associació dels Amics de l’Arbre ha informat que s’obrirà una campanya pública de captació perquè la ciutadania ajudi a finançar les intervencions, fet que també es donà els anys 60 del segle XX arran de la reforma de l’ermita. Per la seva part, l’alcaldessa Rosa Maria Perelló ha manifestat la voluntat de l’Ajuntament de Tàrrega de col·laborar en la materialització del projecte atenent a les disponibilitats pressupostàries de l’ens. La primera edil ha subratllat la tasca que la capital de l’Urgell esmerça en la preservació del patrimoni històric monumental així com en el manteniment del Parc de Sant Eloi com a gran zona verda municipal, treballant colze a colze amb els Amics de l’Arbre.

Enguany s’ha reparat la coberta de l’edifici

Val a dir que recentment l’ermita de Sant Eloi ha estat objecte de restauració reparant filtracions d’aigua a la coberta. L’actuació s’ha sufragat amb una subvenció per a la conservació de patrimoni arquitectònic concedida per l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Properament es procedirà a executar la segona fase amb arranjament d’interiors, exteriors i contraforts. L’ermita del Parc de Sant Eloi fou reconstruïda íntegrament l’any 1964 si bé els seus orígens es remunten al segle XIII.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.