L’Esbart Albada de Tàrrega presenta el projecte de recuperació del Ball de Valencians  

 

valencianesL’Esbart Albada de Tàrrega treballa en la recuperació del Ball de Valencians, una antiga manifestació folklòrica que a la capital de l’Urgell es remunta a l’any 1773. La intenció de l’entitat és estrenar-ne una nova versió en el decurs de la propera Festa Major, el maig de l’any 2017. La iniciativa s’ha presentat aquest passat cap de setmana al local de la Societat Ateneu de la mà de Ton Farran i Jaume Solé, portaveus de l’Esbart Albada. Ambdós han estat acompanyats pel folklorista targarí Albert Fitó, qui ha desgranat la història del Ball de Valencians. Segons Fitó, la dansa tradicional de Tàrrega, l’Eixida, deriva d’un dels passos dels antics balls de Valencians, que també són considerats l’origen dels actuals castellers en diverses poblacions. L’escenificació del Ball de Valencians a Tàrrega, però, s’anà perdent amb el pas dels anys.

 

Es conserva la música original d’acompanyament

Ton Farran ha assenyalat que la recuperació d’aquest exponent de la cultura popular de Tàrrega suposa un repte que ajuda a ampliar el ventall d’activitats de l’Esbart Albada. També ha afirmat que ja s’ha rescatat la música original del Ball de Valencians i que es tenen prou referències sobre el vestuari si bé s’ha perdut la coreografia. Per això, es du a terme un nou procés creatiu per dissenyar els passos de la dansa, en la qual participaran homes i dones. Així mateix, un dels elements distintius del ball seran les castanyoles. L’Esbart Albada, que ja ha efectuat els primers assaigs, també recuperà fa uns anys amb èxit la Moixiganga, la qual s’interpretà dins l’Església Parroquial.

 

Ple suport de la Regidoria de Cultura

El regidor de Cultura, Raül Palacios, també ha assistit a la presentació fent palès el suport del consistori a la recuperació del Ball de Valencians. L’edil ha apuntat que la cultura popular ha esdevingut un dels pilars que garanteixen el caràcter multitudinari de la Festa Major de Tàrrega. En aquest sentit, ha agraït els esforços dedicats a ampliar el patrimoni folklòric local. Val a dir que la capital de l’Urgell ha recuperat també d’uns anys ençà – de la mà de Guixanet – el Ball de Cavallets, incorporat a un catàleg que inclou danses de gegants, nans, capgrossos, bastoners, arquets i bestiari entre altres.

 

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.