L’INCASÒL finalitza la restauració del campanar de l’església de Vilagrassa

cccccccccccccccccCatalà del Sòl, INCASÒL, ha finalitzat les obres de restauració del campanar gòtic de l’església parroquial de Santa Maria de Vilagrassa (Urgell). Els treballs han tingut un cost de 63.900 € i els ha executat l’empresa Construccions Muñarch SL.

La restauració del campanar ha estat finançada per l’Ajuntament de Vilagrassa i l’INCASÒL, mitjançant les aportacions establertes en el Conveni de transferències signat per aquest organisme i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. En són els promotors els departaments de Territori i Sostenibilitat i de Cultura, l’Ajuntament de Vilagrassa, el Bisbat de Solsona i l’INCASÒL, dins del programa de l’1% cultural.

L’obra ha consistit en la restauració i renovació general de les quatre façanes i de l’interior de la planta superior de la torre.

Concretament, a l’interior s’han construït noves proteccions i accessos amb una nova sortida a la planta superior des de les escales interiors. També s’han restaurat els ampits actuals i les façanes interiors i netejat i eliminat els elements innecessaris com biguetes, encadellats ceràmics i pilastres de recolzaments amb maó vist. Així mateix s’ha adequat una plataforma mirador mitjançant la restitució del nivell del paviment a la cota original.

A l’exterior, les parts en pitjor estat eren les humitats de les zones baixes de les parets, la zona alta sota els grans finestrals (cares nord i oest) així com els ampits i ràfecs. S’han reparat i consolidat aquests espais deteriorats de les quatre façanes, a més d’instal·lar enllumenat exterior. A la plataforma del campanar s’han reparat i tornat a col·locar les peces desaparegudes dels pilars i voltes.

Campanar de transició

L’església va ser construïda entre els segles XIII-XIV i reformada el segle XIX. De la construcció romànica només resta la portalada del segle XIII, amb les arquivoltes decorades amb formes geomètriques típiques de l’anomenada escola lleidatana (puntes de diamant, llaceries, ziga-zaga). És un edifici d’una sola nau amb capelles laterals construït amb carreus de pedra tallada. El campanar és de transició entre el romànic i el gòtic.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.