L’organització de l’Embarrat es mostra amb desacord amb l’Ajuntament perquè ha suspès el festival “uniliteralment “en lloc de buscar noves dates.


El comissariat organitzador del festival Embarrat ha emès un comunicat lamentant que  l’Ajuntament de Tàrrega hagi  anul·lat unilateralment l’Embarrat 2020 a causa de la COVID19.

“Molts artistes, col·laboradors i públic ens heu demanat ajornar-lo a la tardor, i aquest era el nostre propòsit”.

Comunicat Embarrat

L’1 d’abril, davant l’esclat de la crisi sanitària i havent entrat en vigor l’estat d’alarma a Espanya, vam demanar a l’Ajuntament de Tàrrega traslladar l’Embarrat del mes de maig a la tardor. Vam suggerir tres possibles dates (25 i 26 de setembre; i 2 i 3 o 30 i 31 d’octubre). El 15 d’abril, l’Ajuntament va desestimar posposar el festival i el va suspendre, adduint la «situació de la pandèmia».

L’Embarrat és un festival de creació contemporània, d’art i pensament, de referència a Catalunya i Espanya, que naix a l’antiga fàbrica de Cal Trepat, avui Museu Trepat de Tàrrega (un espai industrial inèdit i únic a Europa). Aquest 2020 celebràvem la setena edició.
La funció de l’Embarrat és oferir a les noves generacions d’artistes un espai de creació lliure, transgressor, radical i de primer nivell; aportar una visió crítica sobre el món que ens envolta ampliant el capital cultural de Tàrrega, la seva gent i del nostre públic; així com promoure el patrimoni local.

Enguany, teníem preparada una «gran» programació que abraçava l’art, la poesia i la música, amb més d’una trentena d’artistes nacionals i internacionals. Havíem convidat a un grup d’experts a reflexionar entorn del Poder (el tema d’aquest any), sobretot des de l’òptica feminista; i havíem establert col·laboracions transversals i engrescadores on implicàvem altres entitats de la ciutat i de referència com FiraTàrrega o l’Escola d’Art Ondara. L’Embarrat, doncs, es mostra al món hibridant ART, PENSAMENT i PATRIMONI.

D’altra banda, i entenent que molts sectors de la cultura i de l’art són endèmicament precaris -amb els seus artistes i treballadors a punt de la fallida econòmica i creativa a causa d’aquesta crisi sanitària sobrevinguda-, ara, més que mai, des de l’Embarrat advoquem per mantenir tots aquells projectes que es puguin mantenir. Precisament, aquests dies, l’OMS ha dit: Art més Cultura és igual a Salut.
Per tot plegat, lamentem que l’Ajuntament de Tàrrega suspengui unilateralment i prematura l’Embarrat, tot just ara, a l’abril, quan encara falta mig any pel mes d’octubre, que era la nova data què proposàvem.

En aquests moments, estem analitzant i estudiant de quina manera podem encarar el futur. Volem trobar un renovat encaix amb l’ajuntament i ja hem demanat una reunió urgent. En aquest sentit, confiem continuar trobar la complicitat necessària i el suport incondicional, tant de l’Ajuntament com de la resta d’institucions que fins ara han contribuït a impulsar l’Embarrat: Museu Trepat, Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i la Generalitat de Catalunya. Mentrestant, us agraïm totes les mostres de suport que hem rebut.

L’Embarrat
Tàrrega, a 18 d’abril de 2020

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.