Més de 4,3M€ invertits en patrimoni cultural a Lleida

 

esgl agramunt

 

La Diputació de Lleida, a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), ha invertit 4.322.081€ en restauració, arranjament i condicionament d’un total de 225 béns integrants del patrimoni cultural de les Terres de Lleida entre 2010 i 2015.

La major part dels elements patrimonials que han estat destinataris finals de la inversió pertanyen al patrimoni eclesiàstic dels municipis de les comarques de Lleida. En total, s’ha intervingut a 135 conjunts (esglésies, ermites, oratoris i béns mobles litúrgics), mentre els elements del patrimoni civil que han gaudit d’inversió per al seu manteniment i condicionament han estat un total de 90 conjunts entre béns immobles i mobles.

Aquestes inversions es realitzen a través de cinc línies d’ajuts que la corporació posa a disposició dels municipis de la demarcació de Lleida per a la intervenció del patrimoni cultural del seu àmbit territorial. Es tracta de la línia d’ajuts de Concurrència, Ajudes directes i excepcionals, una línia d’Inversió financerament sostenible, els convenis i, finalment, a través d’una línia d’Institucions sense ànim de lucre.

Globalment, la comarca que encapçala el rànquing dels territoris amb més inversió econòmica a través de les línies d’ajuts de la Diputació de Lleida durant el període 2010-2015 ha estat la Noguera a on es concentra un gran nombre de béns integrants del patrimoni cultural que conserva.

Així, s’ha actuat al conjunt monumental de Castelló de Farfanya  (200.000€), la col·legiata de Sant Pere d’Àger (94.000€), la Vil·la romana del Romeral d’Albesa (66.000€) i el conjunt andalusí del Pla d’Almatà de Balaguer, amb el castell Formós (52.000€) i l’església romànica de Sant Miquel de Camarasa (32.000€), entre d’altres.

El segon àmbit comarcal que encapçala el rànquing d’inversió en restauració i manteniment de patrimoni cultural és la comarca de les Garrigues. Algunes de les actuacions que s’han desenvolupat són les del jaciment ibèric dels Vilars d’Arbeca (400.000€), el castell de l’Albi (100.000€) o els castells de l’Albagés i de l’Espluga Calva, declarats BCIN i als què s’hi hi han destinat 44.000€  i 12.000€, respectivament.

En tercera posició destaca la comarca del Segrià amb intervencions a l’ermita de Sant Jaume de la Granja d’Escarp (30.000€), l’església de Sant Llorenç de Soses (50.000€) i els edificis religiosos d’Aitona (78.724€).

Amb aquestes línies d’ajuts gestionades des de l’IEI, la Diputació de Lleida demostra la voluntat de la institució de preservar el patrimoni cultural del territori i col·laborar amb el seu manteniment i dignificació.

Comissió tècnica per l’esfondrament del campanar de Rosselló

La Diputació de Lleida forma part, juntament amb el Bisbat, la Generalitat i l’Ajuntament de Rosselló, de la Comissió Tècnica per valorar els danys i conèixer les causes de l’esfondrament del campanar de l’església de Rosselló.

Aquest mateix dilluns s’ha convocat la primera reunió de la comissió tècnica a la que han assistit la directora de l’IEI, Montse Macià, i el responsable de Desenvolupament d’Infraestructures, Ramon Lleonart.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.