Noves excavacions arqueològiques al jaciment ibèric del Pla de les Tenalles 

Activitat impulsada per la Generalitat de Catalunya i gestionada per Quàlia • Col·laboració de l’EMD del Talladell i arqueòlegs del Museu Comarcal de l’Urgell · Els participants també desenvolupen activitats inclusives amb l’Associació Alba 

El jaciment ibèric del Pla de les Tenalles, situat a la vall de l’Ondara i propietat de l’Ajuntament de Tàrrega, acull des d’avui i fins al proper 28 de juliol un camp de treball d’arqueologia dirigit a joves d’entre 14 i 17 anys. La iniciativa, impulsada des de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, aplega 23 nois i noies d’arreu de l’Estat. S’hi donen cita joves d’Andalusia, Astúries, Canàries o Ceuta entre altres procedències. Monitors de l’entitat educativa Quàlia s’encarreguen de desenvolupar el camp de treball alhora que els arqueòlegs del Museu Comarcal de l’Urgell, adscrits a la Regidoria de Cultura de Tàrrega, dirigeixen les excavacions. L’EMD El Talladell també presta suport a la iniciativa. Els joves són 14 noies i 9 nois, dos dels quals repeteixen l’experiència per segon any consecutiu.

 

Caràcter inclusiu

Es tracta de la quarta campanya arqueològica al Pla de les Tenalles englobada dins els camps de treball de la Direcció General de Joventut. Els participants coneixen de prop la disciplina arqueològica, les tècniques d’estudi i l’ús dels diferents instruments que requereix la intervenció. A més de contribuir a la recuperació del patrimoni històric, els joves fomenten la inclusió de persones discapacitades. Així, durant la jornada també participen en activitats formatives i de lleure amb els usuaris de l’Associació Alba, dedicada a la integració social. Paral·lelament realitzen activitats al poble del Talladell, on fan estada, rehabilitant els jardins de Cal Gassol.

 

Aprofundir en les troballes d’estructures defensives

L’actual campanya arqueològica vol desxifrar aspectes clau de l’antic poblat ilerget. Enguany continuaran les excavacions als extrems est i oest del Pla de les Tenalles, on sortiren a la llum restes de fortificacions defensives. Així mateix, els treballs ajudaran a definir l’entramat urbanístic del poblat amb tasques de documentació, dibuix i registre. El regidor de Cultura, Raül Palacios, ha manifestat que els treballs científics al Pla de les Tenalles són de gran rellevància i ha agraït el treball que hi desenvolupa el camp de treball de la Direcció General de Joventut. L’edil ha donat avui la benvinguda als participants junt amb la coordinadora de Joventut a Lleida, Esperança Casas.

 

Antecedents

El Pla de les Tenalles és un poblat ibèric de dimensions mitjanes amb una cronologia que abasta del segle IV a.C als volts del 200 a.C i que s’abandonà dins el context de la segona guerra púnica entre romans i cartaginesos. La presència de nivells d’incendi en algunes cases excavades apunten a una possible destrucció del poblat en el decurs d’aquest conflicte. L’assentament es troba situat al capdamunt i part dels vessants del tossal anomenat Comalleret. La descoberta científica del poblat és mèrit de l’historiador verduní Ramon Boleda, qui realitzà les primeres excavacions el 1952. Posteriorment, el jaciment passà a mans de l’Ajuntament de Tàrrega arran de les excavacions per part de l’antic museu de la localitat, promogudes per Joan Tous Sanabra.

Informa: Jaume Boquet i Cristina Berengué

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.