Ponent Actiu , 58 actuacions turístiques A L’Urgell, El Pla D’Urgell, El Segrià I Les Garrigues

noticia2La Diputació de Lleida lidera aquest projecte amb fons FEDER per posar en valor el patrimoni natural, cultural i turístic d’aquestes comarques, amb una inversió de més de 3,8 milions d’euros.


El projecte Ponent Actiu, que promou la Diputació de Lleida per mitjà del Patronat de Promoció Econòmica, aposta per la consolidació d’un model de turisme sostenible i competitiu a les Terres de Lleida a través de 58 projectes de municipis de les comarques de l’Urgell, el Pla d’Urgell, el Segrià i les Garrigues.

L’objectiu de Ponent Actiu és que es puguin consolidar com a destinacions turístiques els diferents emplaçaments a partir de la posada en valor del seu patrimoni natural i cultural i mitjançant un model de gestió unificat, que permeti la creació de nous productes turístics sostenibles.

Els 58 projectes suposen una inversió de més de 3,8 milions d’euros, amb el cofinançament del 50% dels fons FEDER, un 25% per part dels municipis beneficiats i l’altre 25% per part de la Diputació de Lleida.

La presentació del projecte Ponent Actiu va tenir lloc en el marc de la 20a edició del saló Municipàlia, on el president de la Diputació, Joan Talarn, va assegurar que “es donarà un valor afegit al nostre territori amb què es contribuirà a tenir un territori amb futur”. El president va explicar que un dels principals reptes que té el territori és afrontar el despoblament i aconseguir que la gent es quedi aquí, per això, “ja que Europa ens presenta aquesta oportunitat, la revertim cap al territori i li donem un valor afegit al nostre patrimoni”, va comentar. En aquest sentit, el president de la Diputació va insistir en la idea que “ens hem de creure que tenim un gran territori amb moltes possibilitats”, i va assegurar que des de la Diputació “per això desenvolupem aquests tipus de projectes, que, juntament amb el desplegament de la fibra òptica, han de servir per fer un territori més connectat”.

Amb el projecte Ponent Actiu es vol promoure la diversificació de l’oferta turística, desenvolupar la innovació en el sector, millorar les competències professionals, fomentar la prolongació de la temporada turística i consolidar la base de coneixements socioeconòmics del turisme.

Eixos vertebradors

Els nous productes culturals i turístics estan agrupats en dos grans eixos vertebradors: els espais naturals, on destaquen els de l’aiguabarreig Segre-Cinca, l’Estany d’Ivars i Vila-sana, Mas Melons-Alfés, els Secans del Segrià-Utxesa, la Serra i els Tossals de Torregrossa i la Serra d’Almenara-Bellmunt; i els relacionats amb el patrimoni cultural, com ara el riu Set, el riu Corb, el Baix Segre o la Vall de Vinaixa.

El projecte Ponent Actiu preveu actuacions tan diverses com per exemple la recuperació i consolidació del camí i de la bassa del Dolç de l’Espluga Calba, que ja està finalitzada; la creació del Centre d’Interpretació de l’observació d’aus i l’alberg municipal de Vallbona de les Monges, que es troba en procés de licitació; l’adequació i millora de l’espai de visitants del Cogul, que té el projecte redactat i pendent d’aprovació, etc. Altres accions genèriques són la senyalització de rutes i accessos a indrets de gran potencial turístic i cultural, la millora d’entorns, la restauració de patrimoni arquitectònic, com també diverses obres de recuperació d’espais d’interès.

A més de les accions que ja es duen a terme, estan pendents de licitar el 2020 diferents projectes a Maldà, Sant Martí de Riucorb, Nalec, Massalcoreig, la Granja d’Escarp, Vinaixa, la Pobla de Cérvoles, Belianes, Ciutadilla i el Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, referents a tasques de comunicació, difusió, desenvolupament del sector turístic, etc.

En la línia de valoritzar el patrimoni cultural i natural de les comarques de Lleida, el Patronat de Promoció Econòmica també executarà altres projectes en el període 2020-2023 com ‘Camins tradicionals dels Pirineus’, ‘Camí de Sant Jaume: xarxa pel patrimoni’, ‘Paisatges de Ponent’, ‘Pocteca Prometheus’ i ‘ENI-CBC-MED Pearls’.

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.