Presenten el número 34 de la revista URXT amb el disseny renovat i un dossier sobre els jueus conversos de l’Urgell la Segarra i la Noguera.

La publicació, amb 31 anys d’història, es considera un instrument fonamental per al patrimoni cultural i històric de les nostres terres · Incorpora per primera vegada els treballs de les residències de creació artística de l’Arxiu Comarcal

Ahir dimarts 21 de juliol es va presentar al Museu Trepat la darrera edició d’URTX. Revista d’Humanitats de l’Urgell, que presenta una profunda renovació del seu disseny gràfic, adaptant-se a les característiques, necessitats i demandes dels nous temps. El volum número 34 d’URTX té com a eix principal el ‘Dossier: Jueus conversos de l’Urgell, la Segarra i la Noguera’, que consta de quatre articles sobre aquesta temàtica a càrrec de Carme Alòs Trepat, F. Xavier Rivera Sentís, Josep Xavier Muntané Santiveri i Jacinto Bonales Cortés.  A més, hi ha dotze articles més sobre diferents àmbits de les humanitats i la cultura realitzats per autors locals i internacionals.

Un altra de les novetats de l’URTX d’enguany és la incorporació dels treballs realitzats en el programa de residències de creació artística de l’Arxiu Comarcal de l’Urgell (ACUR). Aquesta iniciativa única al país va néixer el 2017 amb l’objectiu de donar suport a artistes i investigadors perquè creïn i reflexionin des de qualsevol disciplina de les ciències o la creació artística al voltant dels documents i els arxius. L’ACUR posa a disposició dels residents seleccionats diversos espais per a la realització d’investigacions o projectes de creació i ofereix allotjament temporal durant el període d’un mes. Com a resultat de l’edició de l’any anterior, en el volum 34 de l’URTX s’han publicat cinc treballs de recerca d’autors nacionals i internacionals.

La presentació d’aquest dimarts al vespre va comptar amb la participació telemàtica de la directora del Museu d’Història de Girona i del Museu d’Història dels Jueus, Sílvia Planas, que va destacar el valor documental de l’obra i les aportacions en matèria històrica sobre els jueus a les nostres terres. L’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan-Vallverdú, i la regidora de Patrimoni, Memòria Històrica i Turisme, Ivonne Pont Valera, també van posar en alça el valor d’URTX com a instrument fonamental de la de difusió cultural i humanística de la ciutat i la comarca.

‘URTX. Revista d’Humanitats de l’Urgell’ va començar a publicar-se l’any 1989 i des d’aleshores ha publicat 553 articles a càrrec de 361 autors diferents.  Des del Museu Tàrrega Urgell, l’Arxiu Comarcal de l’Urgell i el Museu Trepat es va agrair la tasca de tots els autors que han col·laborat en la confecció dels diferents volums i el suport de les institucions per poder editar aquesta publicació que s’ha convertit, segons asseguren els seus directors, Jaume Espinagosa i Oriol Saula, “en l’enciclopèdia temàtica de Tàrrega i de l’Urgell”. Amb el nou disseny es vol fer una aposta decidida per la imatge com a gran protagonista i el volum número 34 d’URTX compta amb un total de 444 pàgines, 107 fotografies a color i 116 fotografies en blanc i negre, a més de diverses gràfiques, taules i plànols.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.