Presenten un nou número de la revista URTX que acaba de complir 30 anys d’existència

Tàrrega commemora el 30è aniversari d’URTX – Revista d’Humanitats de l’Urgell, publicació de caràcter referencial en el camp de la historiografia i les ciències socials a les terres de Lleida. L’efemèride s’ha celebrat afegint un altre número a la col·lecció, el que fa 33. La presentació del nou volum va tenir lloc dimecres a l’Arxiu Comarcal de l’Urgell, ens que coedita la revista juntament amb el Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega. Al llarg de les últimes tres dècades, URTX ha divulgat més de 534 articles a càrrec de 353 autors en matèries com història, art, arqueologia, urbanisme, arxivística o arquitectura. Dels estudis recopilats, 172 corresponen a Tàrrega i 209 a la resta de la comarca.

Durant la presentació, l’alcaldessa de Tàrrega i presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, posà en valor la tasca dels col·laboradors que al llarg dels anys han aportat les seves investigacions. En aquest sentit, “URTX és una eina rellevant de preservació del patrimoni intel·lectual”, assenyalà. Per la seva part, Jaume Espinagosa, director dels museus de Tàrrega, asseverà que “URTX ha esdevingut una mena d’enciclopèdia temàtica de Tàrrega i l’Urgell”.

L’encarregat de presentar oficialment el volum 33 d’URTX fou Oriol Martí, nou director de l’àrea de Cultura de Tàrrega, que subratllà l’àmplia varietat d’articles recopilats “constituint un viatge al llarg dels segles, des de l’oligocè fins a fets històrics de tot just fa un any”. Martí també cità les paraules de la diputada Montserrat Macià en el seu pregó de la Festa Major de Tàrrega del 2018, publicat enguany a URTX: “Un poble que conserva el seu patrimoni cultural és sinònim d’un poble que s’estima a si mateix i que té en la promoció de la cultura el seu tret més genuí”. L’acte de presentació, que omplí la sala principal de l’Arxiu Comarcal de l’Urgell, s’emmarcà dins el cicle literari de Sant Jordi. URTX compta amb el suport de l’Ajuntament de Tàrrega, l’IEI- Diputació de Lleida, Consell Comarcal de l’Urgell i Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Què hi ha al número 33?

El volum 33 d’URTX l’encapçala un dossier sobre els pous de gel de Tàrrega, l’Urgell i Alcarràs. El sumari inclou altres temes d’interès com els Siscart d’Agramunt, una família d’erudits del segle XIX; la repressió franquista a Anglesola; els trets lingüístics del parlar de Tàrrega; o la creació artística targarina entre els anys 1875 i 1965, complementant l’obertura de la nova sala permanent del Museu Comarcal de l’Urgell. Tanca el volum un article de denúncia periodística titulat Silencis que ho diuen tot a partir d’una instal·lació artística exhibida al festival Embarrat. Tot plegat configura una miscel·lània al servei de la investigació humanística, el món acadèmic i la difusió del patrimoni cultural.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.