Prop de 500 tractors col·lapsen el centre de Lleida en la manifestació unitària del sector agrícola més multitudinària

ACN Lleida .- Més de 450 tractors i unes 1.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, han col·lapsat el centre de Lleida en la manifestació unitària del sector agrícola més multitudinària que es recorda a la ciutat. Els convocants han posat de manifest el “crit d’emergència” del món rural cap a les administracions per tal que passin de les paraules als fets. Demanen revertir la greu crisi de preus que fa més de 5 anys que s’arrossega i que es puguin salvar les explotacions. També han exigit que s’inverteixi en tots els sectors de l’agricultura perquè les pèrdues no només són en la fruita dolça i han reclamant sancions als mercats que no respectin els preus justos. Municipis de Ponent també s’han sumat a la protesta per evitar el despoblament rural.
La mobilització ha arrencat a primera hora del matí amb la sortida de tractors de diferents municipis de les terres de Ponent. S’han agrupat en cinc columnes que pels volts de les nou del matí han entrat a la ciutat de Lleida per diferents accessos. Les columnes han confluït totes a l’alçada del Pont Vell, i els tractors han quedat aparcats entre la rambla Ferran, l’avinguda Madrid i els carrers del voltant.

Aleshores tothom s’ha desplaçat cap a la plaça Sant Joan on s’ha fet la concentració unitària i els parlaments. Unes 1.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, i més de 2.000 segons els convocants, s’han aplegat en aquesta plaça cèntrica de la capital del Segrià. Majoritàriament pagesos i pageses així com ramaders, però també molts líders polítics de tots els colors i alcaldes que han volgut mostrar el seu suport al sector.

Precisament ha estat un alcalde, el d’Alcarràs, Manel Ezquerra, qui ha estat el responsable de fer la lectura del manifest unitari de la mobilització que portava el lema ‘Salvem la Pagesia Defensem el Món Rural’, juntament amb el llaç verd que s’ha vist aquests darrers dies per mostrar el suport al sector.

Ezquerra ha apel·lat a la unitat del sector per aconseguir “objectius clars” i ha demanat a la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, una reunió amb el president Quim Torra en una visita que tindrà lloc al setmana que ve a Lleida. Ezquerra ha afegit que els ajuntaments han volgut “elevar el crit d’auxili” dels pagesos després de 5 anys de crisi de preus i ha assegurat que estan preocupats pel relleu generacional i la viabilitat de les explotacions. En aquest sentit, ha demanat als governs català, espanyol i aragonès que es prenguin mesures per evitar aquesta “sagnia” i el cessament d’activitat al camp.

Després d’Ezquerra han pres la paraula els diferents líders de les organitzacions agràries i empresarials del sector, començant per Albert Capdevila, de la Federació de Cooperatives (FCAC) i Francesc Torres, d’Afrucat, que han reivindicat el dret a viure de la fruita. Seguidament ha intervingut el president d’Asaja, Pere Roqué, que ha fet un dels discursos més contundents de l’acte. Ha alertat que no només és el sector de la fruita dolça qui pateix la crisi sinó tots els sectors productius del camp. Roqué també ha interpel·lat directament a la classe política i ha lamentat que al Parlament l’oli que se serveix al bar no sigui català. En aquest sentit, ha demanat que les administracions “posin diners” per salvar el sector.

A continuació ha parlat David Borda, de JARC, que ha reclamat l’atenció del sector agrícola i l’economia rural comparant la seva problemàtica situació amb la suspensió del congrés del Mobile de Barcelona. Per això, ha demanat als polítics que facin “menys reunions i més inversions i accions”. Borda també ha remarcat que no es pot acceptar la “demagògia d’Europa” a l’hora d’abordar la situació i ha demanat que els diners de la PAC no es destinin als lobbys i grans terratinents.

De la seva banda, el coordinador nacional d’UP, Joan Caball, ha aprofitat la gran concurrència de polítics de l’àmbit parlamentari però també del món municipal per demanar-los que passin de les “paraules als fets” amb accions concretes com que aquest any no demanin a cap pagès el pagament de l’IBI. Caball també ha instat als partits catalans que convencin al govern de l’Estat per finançar el pla d’arrencada de fruiters i estendre’l a d’altres comunitats.

Finalment, ha parlat el president de la Plataforma en defensa de la fruita dolça, Jordi Vidal, un jove pagès d’Alcarràs, que ha apuntat que la mobilització històrica d’aquest divendres és “on comença tot” i que continuaran amb la lluita per un futur digne ja que no volen ser “la darrera generació que viu dels seus fruits”.

Després dels parlaments ha tingut lloc una manifestació de tractors que ha transcorregut per l’avinguda Madrid cap al pont de la Universitat i Doctora Castells fins a enllaçar novament cap al Pont Vell. Els tractors han circulat fent sonar el clàxon i amb nombroses pancartes de defensa del món rural i alertant de la greu situació de crisi.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.