Restauració del llibre de l’Onzè de Claravalls, el document ja és consultable desprès del seu tractament

claravallsEl desembre de 2015 el poble de Claravalls, mitjançant l’Ajuntament de Tàrrega, va dipositar a l’ACUR el llibre de l’Onzè d’aquesta població. Aquesta unitat documental és un procés que ressegueix els drets i la comptabilitat d’aquest impost, equivalent a la onzena part del valor de les collites del terme de Claravalls, i la relació de censalistes que cobraven d’aquest dret així com el litigi sobre el mateix. El gruix del llibre està datat entre 1603 i 1630 i conté també documentació justificativa dels drets, que es remunta a mitjans segle XVI, i altra complementària, que arriba fins el segle XVIII.

El volum, però, presentava un crític estat de conservació i per aquest motiu es va optar per una actuació d’urgència per tal d’evitar la pèrdua irreversible de la peça.  Les principals causes d’alteració d’aquest llibre es poden resumir en les ocasionades per factors externs a la peça, com l’ús, la manipulació, l’emmagatzematge, els factors ambientals o biològics. Es tractava de les alteracions més greus, ja que són en gran part irreversibles. I per una altra banda trobaríem les alteracions causades per factors intrínsecs, és a dir, que són degudes a l’envelliment natural de les matèries que formen de la pròpia obra.

La tasca d’intervenció ha estat realitzada per la restauradora i conservadora Núria Villa Lafita. Durant aquest procés d’aturar el deteriorament del llibre s’ha seguit un criteri de mínima intervenció. Això és: realitzar les mínimes intervencions tenint sempre en compte que l’objectiu principal és garantir la conservació del llibre a mig i llarg termini.

Per tots aquests motius, desprès de desinfectar la peça, es va decidir de substituir les cobertes per unes de noves, ja que les originals ja no complien la seva funció de protegir el llibre. No obstant, es conservarien com a sobrecoberta, ja que contenien un títol manuscrit. S’han consolidat les pèrdues, talls i estrips per tal que no augmentin amb el temps i per tornar l’estabilitat a la peça. S’ha optat per la reintegració amb polpa de paper amb un color un to inferior al color original per fer identificables les intervencions. Es tracta, doncs, d’una intervenció molt respectuosa amb l’original i fàcilment reversible, que garanteix l’estabilitat de la peça.

Tots els materials i processos s’han fet amb materials de conservació i amb procediments totalment reversibles. I per als pergamins que portava adjunts, s’han creat unes fundes de Reemay/Melinex i es conservaran a part en planeres d’arxiu, ja que tornar a muntar-los al llibre significaria afegir danys estructurals tant al paper com al propi pergamí  haver-lo de tornar a plegar.

El dia 22 d’agost es va entregar a l’Arxiu Comarcal de l’Urgell aquesta peça completament restaurada i tractada, per poder ser custodiada, conservada i poder-la oferir en consulta sota una supervisió especial.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.