S’inicia el procés de declaració de l’església de Santa Maria de Guimerà com a BCIL per avançar en el seu arranjament

Les institucions i entitats implicades en l’arranjament de l’església de Santa Maria de Guimerà han acordat avui endegar el procés de sol·licitud per a la declaració del temple com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). L’objectiu d’aquesta petició és el de poder comptar amb un marc definit de protecció de patrimoni dins del qual, d’una banda, emprendre les intervencions de rehabilitació del temple que siguin necessàries i, d’una altra, poder optar a recursos públics per a dur-les a terme.

Així s’ha acordat avui en el transcurs d’una reunió de treball a la Delegació del Govern, convocada per la delegada del Govern, Montse Bergés, en la qual hi han pres part el director dels Serveis territorials de Cultura, Albert Turull; l’alcalde de Guimerà, Salvador Balcells; el president del Consell Comarcal de l’Urgell, Gerard Balcells; la responsable de Patrimoni de l’Arquebisbat de Tarragona, Roser Martín; el rector de Guimerà, Lluís Noguero, i representants de les entitats Guimerà.info i ViuGuimerà.

La reunió d’avui també ha servit perquè les institucions i entitats participants hagin constituït la Comissió de seguiment de les actuacions d’arranjament de l’església de Santa Maria. Aquesta comissió mantindrà reunions periòdiques per posar en comú les accions empreses i prendre les eventuals decisions en relació a la rehabilitació de l’església.

A partir d’ara, en tractar-se d’un municipi de menys de 5.000 habitants, l’Ajuntament de Guimerà encarregarà un informe tècnic de patrimoni de l’església. Si aquest és favorable, el Ple municipal aprovarà l’inici de l’expedient de declaració com a BCIL del temple i elevarà la proposta al Ple del Consell Comarcal, que, si no hi ha al·legacions i bé han estat resoltes les que es puguin presentar, haurà d’aprovar la declaració definitiva de BCIL. El pas final del procés haurà de ser la inscripció del BCIL en el Catàleg del Patrimoni Cultural Català per part del departament de Cultura.

Les institucions i entitats han fet un repàs de les accions de conservació preventiva que estan duent a terme a l’edifici. En aquest sentit, segueix en marxa l’estudi de monitorització encarregat pel Departament de Cultura per determinar si el deteriorament de l’església requereix una actuació en la seva estructura. Les conclusions d’aquest estudi estaran enllestides el primer trimestre del 2024. Per la seva banda, l’Arquebisbat de Tarragona ha fet una valoració de les patologies vinculades a possibles filtracions d’aigua i, a l’espera de la declaració del temple com a BCIL, s’actuarà sobre les més urgents. L’arquebisbat també ha realitzat obertures regulars a l’església per facilitar la renovació d’aire de l’interior.

L’església parroquial de Santa Maria de Guimerà, a l’arxiprestat d’Urgell-Garrigues, roman closa des del mes de març del 2021 per problemes estructurals de l’edifici. L’església ja venia patint-los des de feia un temps i, de fet, estava sent objecte d’un estudi exhaustiu per a determinar-ne les causes i l’abast. La detecció del lleuger moviment de les dovelles de l’arc de la portalada va obligar a l’arquebisbat de Tarragona a l’immediat tancament al culte de l’església com a mesura d’emergència per garantir la seguretat de les persones que assistien a les celebracions litúrgiques.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.