Tàrrega cedeix temporalment per una exposició a París el collaret d’amulets de la necròpoli jueva de Les Roquetes

Tàrrega deixa en préstec temporal al Museu d’Art i d’Història del Judaisme de París el collaret d’amulets trobat a les fosses comunes de Les Roquetes, la necròpoli medieval jueva de la capital de l’Urgell. Aquesta peça considerada excepcional, que s’exhibeix habitualment a la sala Tragèdia al Call · Tàrrega 1348 del Museu Comarcal de l’Urgell, és formada per una desena d’amulets protectors fets de diferents materials: corall, atzabeja, plata, pasta de vidre i cristall. El Museu d’Art i d’Història del Judaisme (Musée d’Art et d’Histoire du Judaïsme) de París ha sol·licitat aquesta troballa per a la seva exposició temporal Magie. Anges et démons dans la tradition juive, la qual romandrà oberta del 4 de març al 28 de juny del 2015.

Tresor emblemàtic

Els experts estimen que el collaret d’amulets el duia un nen de curta edat amb problemes de salut i assassinat durant l’assalt al call de Tàrrega l’any 1348. El vestigi ha esdevingut un dels tresors històrics més emblemàtics de la sala Tragèdia al Call · Tàrrega 1348, inaugurada el març del 2014. L’exposició temporal Magie. Anges et démons dans la tradition juive és una mostra inèdita a França i s’hi espera una gran afluència de visitants interessats per les pràctiques màgiques dins la tradició hebrea. L’exposició presenta més de 300 obres i documents de col·leccions públiques i privades.

Projecció internacional

El Museu d’Art i d’Història del Judaisme de París és una de les institucions de més prestigi en aquest àmbit per la seva tasca en la preservació de la cultura jueva. El fet que el collaret d’amulets targarí s’exposi en aquesta mostra ajudarà notòriament a situar el Museu Comarcal de l’Urgell dins el mapa internacional del patrimoni històric hebreu. Val a dir que el museu targarí ja participà l’any 2010 al col·loqui Archéologie du judaïsme en France et en Europe i l’any 2014 al 10è congrés de l’European Association for Jewish Studies, convocatòries celebrades a París. En ambdues ocasions es van detallar els resultats de l’excavació del cementiri jueu de Tàrrega.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.